Kom in beweging

Wat exact de werking is van beweging op je hersenactiviteit is, is nog niet direct aangetoond. Wat wel wetenschappelijk is aangetoond, is dat 55-plussers die fit blijven door onder andere te wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen een groter hersenvolume hebben dan inactieve leeftijdsgenoten. Bij de inactieve leeftijdsgenoten zien we niet alleen dat de hersenen zijn gekrompen, maar ook dat er minder hersencellen zijn én minder verbindingen tussen de cellen.

 

Genie na lopen van het Pieterpad?

Voldoende beweging is niet de enige remedie. Ook het mentaal trainen van je hersenen is nodig. Voorbeelden zijn denkpuzzels, zoals Zweedse raadsels, maar ook lezen, schilderen, modelbouwen of bloemschikken. Ongeacht je leeftijd is het verstandig om je hersenen fit te houden. Hoe jonger je begint met het trainen, hoe langer je je hersenen fit houdt. Door voorraad op te bouwen zal je op latere leeftijd toch mogelijk goed kunnen blijven functioneren ondanks de afname van je geheugencapaciteit en denkvermogen.

 

Aan de slag!

In onze samenleving zijn we gek op onze tijd efficiënt in te delen en twee dingen tegelijk te doen. Daag jezelf uit door lichamelijk beweging en hersentraining te combineren. De beweging pak je mee door een stuk te gaan wandelen over het strand of te fietsen door het bos. Tegelijkertijd kan je verschillende opdrachten voor jezelf bedenken. We hebben al een aantal opdrachten voor je bedacht:

  • De eerst 10 minuten kijk je om je heen en noem je 7 dingen op die je ziet. Probeer deze 7 dingen te onthouden. Aan het einde van je activiteit ga je proberen de 7 dingen opnieuw op te noemen. Tussentijds doe je ook andere opdrachten ter afleiding. Hoeveel dingen weet jij je nog te herinneren? Probeer jezelf elke keer uit te dagen en meer dingen te onthouden.
  • Neem 1 letter uit het alfabet en bedenk hierbij zoveel mogelijk woorden. Je kan starten met woorden uit een bepaalde categorie als ‘beroepen’. Als je geen woorden meer weet, kan je doorgaan op plaatsnamen, dieren of tv-programma’s. Wil je iets meer uitdaging? Start met 1 woord. Met de letter waarmee het laatste woord eindigt, moet het volgende woord mee beginnen. Bijvoorbeeld: Groenteman, natuurkundeleraar, rechter etc. Ook leuk als spelletje als je samen met iemand wandelt.

Ben jij zo slim om in actie te komen?

 

Bron: www.psychologiemagazine.nl