Functies van water

Water is de voornaamste bouwstof van het menselijke lichaam; dat bestaat voor 55% uit water. Maar water is meer dan alleen een bouwstof. Het is een belangrijk onderdeel van de spijsverteringssappen, het helpt de lichaamstemperatuur op het juiste niveau te houden en het dient als transportmiddel. Mensen kunnen niet langer dan een paar dagen zonder water.

Vochtbehoefte

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht is minimaal 1,5 liter. De optimale hoeveelheid verschilt echter persoon. Factoren zoals temperatuur en klimaat, lichamelijke inspanning, voedselconsumptie en onze gezondheid hebben invloed op de vochtbehoefte.

Vochttekort

Een vochttekort kan meerdere oorzaken hebben, zoals: weinig drinken, veel zout in de voeding, weinig eiwitten in de voeding en transpiratie. Eerste kenmerken van vochttekort kunnen zich uiten in de vorm van een droge mond, hoofdpijn, toenemende sufheid, sterk geconcentreerde urine en een dorstgevoel. Bij sterke uitdroging wordt de huid minder elastisch, ontstaan er diep ingevallen ogen, een verhoogde hartslag en een verhoogde lichaamstemperatuur.

Tips om voldoende te drinken.

  • Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt, hierdoor drink je makkelijker.
  • Geef je water een smaakje met limoen, citroen of munt mocht je gewoon water niet zo lekker vinden.
  • Probeer op vaste tijden of bij bepaalde handelingen te drinken zodat het een automatisme wordt.
  • Zet een glas water in het zicht bij je werkplek.
  • Houd eens bij hoeveel je drinkt op een dag. Zo weet je zeker of je voldoende binnenkrijgt.

Bronnen:
ANP pers support 
Erik Hartman - Mens en voeding
Nieuws voor diëtisten