Het is belangrijk dat je voor het sporten al voldoende gehydrateerd bent. Dit betekent dat je geen dorstgevoel hebt. Pas als je langer dan 1 uur sport is het nodig om je vocht aan te vullen. Probeer, elke 15 tot 20 minuten 200 ml vocht binnen te krijgen. Na de inspanning kan je de hoeveelheid verloren vocht verder aanvullen. Maar wat kan je het beste kiezen. Water of een sportdrank?

Sportdranken

Een sportdrank is ontwikkeld om de sportieve prestaties te verbeteren en het lichaam te hydrateren. Over het algemeen bestaat een sportdrank uit water, koolhydraten en elektrolyten. Ze vullen dus niet alleen het vochttekort aan, maar ook de voorraad koolhydraten in het lichaam. Deze koolhydraten worden gebruikt als brandstof tijdens het sporten. Op deze manier kan je het moment van vermoeidheid nog verder uitstellen.

Dit betekent niet dat je altijd moet kiezen voor een sportdrank tijdens het sporten. Als je minder dan 90 minuten sport, of op een lage intensiteit is het niet nodig om je koolhydraten aan te vullen. Water is dan prima om je vochtgehalte op peil te houden en verantwoord te kunnen sporten. Indien je een langere periode inspant, je je prestaties op peil wil brengen of heel intensief sport kan het gebruik van een sportdrank interessant zijn.

Verschillende soorten sportdranken

Het verschil tussen sportdranken is niet alleen de kleur of de smaak. Voor de keuze is het vooral belangrijk hoeveel deeltjes er in de sportdrank zitten. Dit noemen we ook wel de osmolariteit. Een lage osmolariteit betekent dat er een lage concentratie deeltjes aanwezig is in de drank. Een drank met een lage osmolariteit kan sneller worden opgenomen en voert meer vocht aan. Op basis van de osmolariteit kan je een verdeling maken tussen drie verschillende dranken:

Hypotone drank

Een hypotone drank bevat een lagere concentratie opgeloste deeltjes. Het bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100 ml. Hypotone dranken worden gemakkelijk en snel opgenomen en is dus uitermate geschikt als dorstlesser. Water is een voorbeeld van een hypotone drank.

Isotone drank

Een isotone drank heeft ongeveer een gelijke concentratie deeltjes als het lichaamsvocht. Dit komt neer op 4-8 gram koolhydraten per 100 ml. Deze dranken worden gemakkelijk opgenomen en kunnen gebruikt worden om koolhydraten aan te vullen. Isostar of AA isotone zijn voorbeelden van een isotone drank.

Hypertone drank

Een hypertone drank bevat veel opgeloste deeltjes. Dit zijn de dranken die meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml bevatten. Deze dranken worden minder goed opgenomen en kunnen zelfs maag-darmklachten veroorzaken. Kortom deze wil je liever niet gebruiken. Voorbeelden van hypertone dranken zijn de oranje flesjes zoals AA high energy of Extran Orange.

Kortom: om vocht aan te vullen tijdens de inspanning is water voldoende. Als je voor een langere tijd op een hoge intensiteit sport kan het zinvol zijn je koolhydraten aan te vullen. Kies dan voor een isotone drank.