Minder slaap is meer stress

De warmte zorgt er ook voor dat je je sneller gestrest voelt. Dit komt doordat je minder goed slaapt met warm weer. Let er daarom op dat je tijdens de warme dagen voldoende ontspanning en rust inplant. Leg de lat niet te hoog voor jezelf en voor anderen. Plan je dag zo in dat je de belangrijke dingen in de ochtend doet, wanneer het koeler is. Het heetst van de dag las je een korte pauze in. En kleine klusjes bewaar je voor de overige momenten. Op deze manier maak je optimaal gebruik van jou productieve uren.

 

Een koele werkomgeving

Om actief op je werk te richten, kan het verstandig zijn om je even ‘af te sluiten’ van buiten. Door met je rug naar het raam te zitten, zonneschermen naar beneden te doen en de gordijnen te sluiten, houd je fel licht en warmte buiten. Je kamer blijft koel als je ramen en deuren in de ochtend en avond tegen elkaar open zet. De warme kan hierdoor ontsnappen. Doe je ramen en deuren juist dicht als je werkruimte is afgekoeld en het buiten warmer begint te worden. Op deze manier houdt je de koelte vast.

Maak je gebruik van een ventilator of airco? Zorg ervoor dat je het niet recht op je lichaam blaast. Dit kan een verkoudheid of stijve nek geven. Vergeet ook de airco in je auto niet! Zet de blazers van de bijrijders kant aan en die aan jouw kant op laag of naar beneden gericht.

Zet je airco niet te koud. Het lijkt heel lekker, maar het verschil maar buiten en binnen kan heel groot zijn. Laat je lichaam ook wennen aan de warmte. Het beste is om de airco niet meer dan 8 graden lager te zetten dan de temperatuur buiten.

 

Wat kan je zelf doen?

  • Werken volgens een tropenrooster als dit mogelijk is voor jou. Begin vroeger op de ochtend en neem in de middag, tijdens de tophitte, een pauze.
  • Maak wat vaker tijd om even in beweging te komen als je veel zit. Door met regelmaat even een rondje te lopen of te rekken en strekken blijft je bloedsomloop actief. Dit helpt bij het sneller afvoeren van warmte en het verspreiden van koelte in het lichaam.
  • Drink minimaal 1,5 - 2 liter vocht per dag. Door de warme verlies je veel vocht. Drink geen hele koude dranken. Door de kou gaat je lichaam actief aan de slag om je op te warmen. Te weinig drinken maakt je moe, minder geconcentreerd en kan zorgen voor hoofdpijn.
  • Eet lichte en kleine porties verdeeld over de dag. Bij een zware maaltijd moet je lichaam hard werken, waardoor je opwarmt.
Bron: www.zzpservicedesk.nl, www.arboned.nl