Wanneer is het kweekvis?

Het kweken van vis kan worden vergeleken met het houden van andere dieren op boerderijen. Zodra de vis niet in het wild is opgegroeid, is het een kweekvis. De vissen kunnen op verschillende manieren worden geweekt. Bijvoorbeeld in een vistank die volledig is afgesloten van open water of een open systeem, waarbij vis wordt gekweekt in binnenwateren, afgezet met netten.

 

Kweekvis en wilde vis zou even gezond moeten zijn

Eet een keer per week vette vis, dat is goed voor je gezondheid. Zowel voor kweekvis, als wilde vis gelden dezelfde strenge regels vanuit de EU als het gaat om veilig eten. Soms wordt gezegd dat kweekvis meer ‘rotzooi bevat’ en dus slecht voor je zou zijn. Maar ongeacht waar de vis vandaan komt ter wereld, of het wild is, of kweek: het moet aan regels voldoen zodat het verkocht mag worden in Europa. Met deze achtergrond zouden de verschillende soorten vis even gezond zijn. Wel mag er antibiotica bij kweekvis worden gebruikt, uitgezonderd van biologische vis. Daarnaast heeft een kweker meer inzicht in wat vissen hebben gegeten en wat de vervuilingsgraat van het water of omgeving is dan bij wilde vis. Een eenduidig antwoord kan er dus niet worden gegeven.

Het is wel bekend dat roofvissen zoals haaien en zwaardvissen de meest schadelijke stoffen bevatten. Ook vette vissoorten zijn vaak meer vervuild dan magere vissoorten, omdat schadelijke stoffen in het vet worden opgeslagen. Het leefgebied speelt hierbij een grote rol. Voor wateren waar (te) veel schadelijke stoffen in zitten, geldt een visverbod. Mocht je zelf vis vanger en deze bereiden, let dan goed op of deze wateren geen visverbod i.v.m. de schadelijke stoffen hebben!

 

                         'Kies eenmaal per week voor een vette vis mét keurmerk'

 

Kijk naar duurzaamheid voor vis en milieu

Er zit een groot verschil in de duurzaamheid van viskwekerijen. Om hier duidelijkheid in te geven naar de consumenten, zijn er keurmerken ontwikkeld.

Het ASC-keurmerk bijvoorbeeld is bedoeld voor kweekvis en heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. Het is vergelijkbaar met het MSC-Keurmerk voor wilde vis.

Kies daarom voor eenmaal per week een vette vis mét keurmerk. Dit is niet alleen gezonder voor jou, maar het belast de visproductie (wild en kweek) ook niet te veel. Een gezonde en bewuste keuze!

 

Bron: visbureau.nlwww.voedingscentrum.nlwww.voedingscentrum.nl.