1. Ga niet met een lege maag naar een feestje of diner

De hele dag niks eten, zodat je ’s avonds meer kan eten. Een tactiek die veel mensen toepassen, maar helaas niet werkt. Als je met honger naar een feestje gaat, ben je namelijk geneigd om juist veel meer te eten. Begin de dag met een eiwitrijk ontbijt en neem een gezonde, eiwitrijke en/of vezelrijke snack voordat je naar je feestje gaat, zoals noten, fruit, groente of yoghurt

2. Gebruik een kleiner bord

Het gebruik van grote borden hangt samen met grotere porties en een grotere calorie-inname. Kies dus voor ontbijtbordjes, in plaats van dinerborden.

3. Bestudeer het buffet voordat je opschept

Neem de tijd om te beslissen wat je van het buffet gaat eten. Door eerst het buffet te bestuderen voordat je opschept kies je bewuster en eet je minder. Geef het eten voordat je het opschept een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Hierbij is een 1 dat je nagenoeg gedwongen moet worden om het te eten en een 10 de beste hap die je ooit hebt gehad. Schep alleen op als het een 7 of hoger scoort. Neem dus niet wat je kan, maar alleen datgene wat je ook echt wilt.

4. Kom in beweging

Sla je trainingen niet over en blijf actief om die extra calorieën te verbranden. Doe je kerstboodschappen lopend of fietsend. Ga je toch met de auto, parkeer dan wat verder weg. En maak een gezellige kerstwandeling met je familie.

5. Beperk je alcoholgebruik

Wees matig met alcohol. Ze leveren niet alleen een flinke hoeveelheid calorieën, maar zorgen ook voor een groter hongergevoel én beperken je wilskracht om eten te laten staan. Wissel alcohol af met glazen water en laat de suikerrijke mixdrankjes staan.

6. Zorg voor voldoende slaap

December is een drukke maand, wat ten koste kan gaan van je slaap. Probeer toch voldoende te slapen. Door een slaaptekort eet je namelijk ongezonder. Uit onderzoek blijkt dat de totale calorie-inname met 11% toeneemt bij slaaptekort.

7. Gooi restjes weg

Organiseer jij een feestje of diner? Zorg ervoor dat je niet met de restjes blijft zitten en geef ze mee aan je gasten. Dan word je de volgende dagen niet verleid om alles op te eten.

Ga aan de slag met deze tips en je zult aangenaam verrast zijn als je in januari weer op de weegschaal stapt. Fijne feestdagen! 

Bron: https://edition.cnn.com/2018/12/10/health/holiday-weight-diet-exercise-jampolis/index.html