Wat doet niets doen met je lichaam?

Het stilzitten van de afgelopen maanden gaat ons niet in de koude kleren zitten. Je lichaam verandert, je spiermassa slinkt, je conditie gaat achteruit en je ademhaling verandert. Ga je meteen vol gas aan de slag, dan vergroot je het risico op blessures aanzienlijk.

Daarnaast kan je teleurgesteld zijn in je sportprestaties en conditie, wat weer demotiveert. Al met al vergroot je zo de kans dat je snel weer op de bank zit.

 

Vergeet de warming up niet!

Een warming up helpt bij het voorkomen van blessures en bereidt je lichaam voor op een work-out. Een goede warming up activeert langzaam je hart, longen en vatenstelsel en het warmt je spieren alvast op. Afhankelijk van de sport die je beoefent, kan je ook nog rekoefeningen doen.

 

Een goede start

Bij je eerste training is de richtlijn om je voor 50% in te zetten, vergeleken met de laatste keer dat je sportte. Geef je zelf rust na je training. Zo kun je de volgende 2 dagen goed voelen hoe je lichaam reageert. Heb je veel spierpijn? Doe het de tweede keer wat rustiger aan!

Probeer minimaal 2 keer per week te sporten. Bij 1 keer per week behoudt je wat je hebt, maar bij 2 keer per week werk je echt aan je lichaam. Wil je meer bewegen, dan kan je op de niet-trainingsdagen actief blijven door te wandelen, fietsen en/of rek- en strekoefeningen te doen.

Zo bouw je je kracht en conditie weer op naar je oude vermogen!

 

Bron: www.gezondnu.nl, www.spiertrainingen.nl