Oorzaak
Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw is men op zoek naar het ontstaan van sportershoofdpijn. Helaas is er nog geen duidelijke oorzaak gevonden. In bijna alle gevallen gaat het om een onschuldige hoofdpijn die na 5 minuten en 24 uur weer wegtrekt.

Triggers
Ondanks dat er geen duidelijk oorzaak is, zijn er wel een aantal triggers. Zo komt de hoofdpijn vaker voor bij een intensieve of langdurige activiteit, zoals hardlopen of wielrennen. Maar ook te weinig vocht, hitte, gebrek aan zuurstof, of een te strak zittende haarband, helm of zwembril kunnen zorgen voor hoofdpijn.

Wat kan je zelf doen?
Belangrijk is om je sportactiviteit rustig op te bouwen, vooral als je conditie nog onvoldoende is. Leg de eerste weken de nadruk op de opbouw van de tijdsduur. Op het moment dat je je sportactiviteit een langere tijd kan vol houden, kun je de intensiteit geleidelijk opvoeren. Start bij elke sportactiviteit met een warming-up. Laat je lichaam langzaam aan de activiteit wennen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen en niet te sporten in een warme ruimte met een droge lucht. Vermijd zoveel mogelijk hele strak zitten zwembrillen, haarbanden of helmen. Eventueel kan een medewerker uit een sportzaak je helpen bij een goed zitten de helm.


Bron: Sportgeneeskunde. Geraadpleegd op 13-02-2020 via https://www.sportgeneeskunde.com/files/bestanden/VSG8562_0.pdf