Bewust en onbewust

De hele dag door wordt je blootgesteld aan impulsen van buitenaf. Op deze impulsen kan je bewust en  onbewust reageren. Onbewuste keuzes zijn keuzes die je in het verleden al hebt gemaakt: je kan ze inmiddels ‘op de automatische piloot’ uitvoeren.

Bij nieuwe situaties kan je nog niet op de automatische piloot kiezen. Je spreekt dan jouw bewuste brein aan. Stel je voor, je bent gewend om in de avond chocolade op de bank te eten. Dan spreek je jouw onbewuste brein aan. Besluit je na al die tijd om in de avond geen chocolade, maar een schaaltje magere kwark te nemen: dan moet je je bewuste brein aanspreken.

 

"Je brein moet nog energie overhebben om je gedrag te kunnen bepalen."

 

Uitgerust of uitgeput brein

Of je bewust of onbewust reageert heeft niet alleen te maken met de afspraken die je hebt gemaakt, maar ook hoe uitgerust je brein is. Je brein moet in feite nog energie overhebben om je gedrag te kunnen bepalen. Is jouw bruin uitgeput door bijvoorbeeld het onderdrukken van emoties, of het verwerken van een drukke werkdag? Dan heeft je brein eigenlijk geen ruimte meer over om na te denken over bewust gedrag.

 

Je doelen toch behalen

Op het moment dat je je (eet)gedrag wil veranderen, móet je bewuste keuzes maken. Het is immers nog geen automatisme. Het is dus slim om hiervoor ‘mentale ruimte’ vrij te houden. Zo sta je sterker in je schoenen. Dit  kan je onder andere doen door:

  • Jezelf kleine doelen te stellen en niet alles in 1 keer aan te passen.
  • Jezelf voldoende rust en ontspanning op een dag te geven.
  • Gezond eten voor te bereiden op momenten dat je mentale ruimte over hebt. Dan hoef je er op drukke momenten niet zo over na te denken.


Hoe ga jij om met jouw uitgeput brein?


Bron: www.sciencedirect.com