Wat is verveelhonger?

Door ‘druk’ te zijn met eten en drinken kun je weer de opwinding ervaren. Verveelhonger is een honger die ontstaat aan een tekort van prikkels van buitenaf, niet omdat je lichaam het eten nodig heeft als brandstof. 

 

Hoe kun je verveelhonger weerstaan? 

  1. Zorg voor een volwaardige basisvoeding. Maak tijd voor 3 hoofdmaaltijden en 2-3 lichte tussendoortjes. Kies voor eiwitrijke en vezelrijke voeding, daarmee voel je je eerder verzadigd. Denk aan yoghurt met fruit, of een volkorencracker met ei.
  2. Zorg dat je geen eten in de buurt hebt staan. Als je verveelhonger heb en het eten staat binnen handbereik, pak je vaak onbewust wat te eten.
  3. Zorg voor afleiding. Loop naar buiten, in plaats van naar de keuken, als je even een korte pauze wil van  je werk.
  4. Leer omgaan met ‘niets doen’. Zoals het boek ‘(H)erken je honger!’ van Marie-Joseé Torenvliet aangeeft: ‘Zit, kijk, loop, observeer en doe eens 15 minuten helemaal niets (niet gaan slapen!). Je hoeft niet de hele dag ergens mee bezig te zijn, ook al is je dat misschien wel zo aangeleerd!’. Mocht je dit heel lastig vinden, kan je ook opzoek gaan naar een bezigheid die je afleiding geeft. Zoals wandelen, puzzelen, creatief bezig zijn, lezen, etc.
  5. Ga kauwgom kauwen. Hierdoor zijn je kaken actief en krijgen je hersenen het seintje dat je aan het eten bent. Let wel op; kauwen op kauwgom stimuleert de speekselaanmaak, waardoor je maag actiever wordt. Dit kan weer zorgen voor een ander soort honger.
 

Er is geen 1 oplossing voor iedereen. Kijk wat voor jou wel werkt en wat niet. En geef jezelf ook de tijd om hiermee te oefenen, dan zal je zien dat het steeds beter gaat.

 
Bron: De sleutel tot jouw ideale gewicht. (H)erken je honger. Marie-José Torenvliet.