Welke voedingstoffen verzadigen?

Eiwitten en vezels zijn de twee voedingstoffen die je het langst een verzadigd gevoel geven. Eiwitten haal je onder andere uit vlees, vis, kip, kaas, eieren en (eiwitrijke) melkproducten. Vezels zitten in volkoren graanproducten, groente, fruit en peulvruchten. Door deze twee voedingstoffen te combineren in een maaltijd creëer je een gezonde maaltijd die langer een verzadigd gevoel geven. Je kunt hierbij denken aan een schaaltje kwark met havermout of fruit, of een volkoren boterham met magere vleeswaren of kaas.

Hoe kun je rustig eten?
Je kunt zelf verschillende dingen binnen je eetgedrag veranderen om sneller een verzadigd gevoel te ervaren. De basis ligt bij bewust eten. Dit doe je door onder andere:

  • Aan tafel te eten.
  • Alle afleidingen van een krant, werk, mobiel, tv weg te leggen of uit te zetten.
  • Goed en rustig te kauwen. Leg tussen elke hap even je bestek neer.
  • Je regelmatig af te vragen hoe verzadigd je je (al) voelt.
  • 2-3 maal per maaltijd 1-2 minuten pauze nemen tussen het eten, om zo meer tijd te nemen en meer bewustzijn te creëren hoe verzadigd je al bent.