De Moderator, alles met mate
De Moderator vindt het idee om iets nooit meer te mogen eten of doen verschrikkelijk en gedijt het beste bij ‘af en toe’. Elke avond 1 blokje chocola, af en toe 1 glaasje alcohol, elke avond 1 aflevering van je favoriete serie is voor jou prima om te doen. Ben jij een Moderator? Dan is de 80/20 regel (80% gezond, 20% ongezond) of de leus “alles met mate” voor jou gemaakt. Zo houd je een goede balans binnen jouw leefstijl. Voor de moderator geldt het advies om niet drastisch met iets te stoppen: ‘vanaf nu eet ik geen chocolade meer’! Moderators hebben dan namelijk de neiging om als een rebel tegen hun eigen opgelegde beperkingen in te gaan en juist uiteindelijk méér van iets te eten. Zo eten de Moderators in een avond de héle reep chocolade op, terwijl ze voorheen maar 1 blokje hadden genomen.

De Abstainer, het alles of niets type
Bij de Abstainer leidt ‘af en toe’ of ‘een beetje’ vaak in te veel en niet meer kunnen stoppen als ze eenmaal begonnen zijn. Dat geeft dan veel meer stress dan iets helemaal niet meer nemen of doen. Ben jij na 1 koekje bij de koffie, of 1 schaaltje chips met jezelf in gevecht omdat je méér wil? Dan is het voor jou als Abstainer gemakkelijker om iets helemaal niet te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld 1 koekje neemt (terwijl je er nog wel 4 wilt) kost het jou veel zelfdiscipline om het bij 1 te laten. Had je dat eerste koekje niet genomen, dan was je ook niet in gevecht geraakt met jezelf. Het werkt voor jou waarschijnlijk ook beter om elke dag iets aan beweging te doen, dan om de dag (grote kans dat je dan denkt, ik ga morgen wel weer), en om ‘s avonds niet aan je favoriete serie te beginnen omdat je dan gaat ‘bingewatchen’. Voor de Abstainers geldt dat ze zich juist wél beperkingen kunnen opleggen. Doen ze dat niet, dan vinden ze in alles een geldig excuus om zich niet aan hun beperking te hoeven houden: ‘ik mag nu wel wat extra koekjes, want ik heb vandaag gefietst’.

Nooit 100% zwart/wit
Natuurlijk is dit een theorie en is het in de praktijk niet zo zwart/wit. Misschien kun jij prima die zak chips laten liggen, maar is die chocola binnen no time op. Of kan je het makkelijk bij 1 blokje chocolade houden, maar smaakt 1 glas wijn altijd naar méér. Wanneer je een gewoonte wilt doorbreken, ga dan bij jezelf na of ‘af en toe’ of ‘helemaal niets’ beter voor jou werkt binnen die situatie. En natuurlijk ongeacht wat andere mensen zeggen dat je zou moeten doen.

Bron:
Gretchenrubin.com