Wat zijn balansoefeningen?

Bij het oefenen van de balans train je de samenwerking van je spieren. Het zijn juist vaak kleinere spiergroepen die je traint, terwijl krachtoefeningen vaak gericht zijn op de groei van de grote spiergroepen. Balansoefeningen zijn gericht op het verbeteren van je evenwicht terwijl je staat of beweegt. Denk aan het staan op 1 been, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond rapen. Maar er zijn ook activiteiten zoals dansen, yoga, ballet, pilates of turnen die bijdragen aan een goede balans.

Waarom zijn balansoefeningen zo belangrijk?
Balansoefeningen kunnen het risico op blessures verminderen. Je verbetert je evenwicht, waardoor het risico op vallen minder wordt. Balansoefeningen verminderen ook de kans op enkelblessures, zoals verstuikingen. Ook heup, knie en rugproblemen zijn te verminderen en te voorkomen met balansoefeningen.

Balansoefeningen wil je het liefst 2x per week doen in combinatie met de spier-en botversterkende oefeningen. Er zijn volop opties, zo kan salsa-, stijl-, of tango dansen een goede oefening én een gezellige bezigheid zijn. Welke ga jij proberen?