Voedingsvezels

Wat voornamelijk maakt dat bananen invloed hebben op de darmwerking zijn vezels. Er zijn verschillende soorten vezels, die elk een ander effect hebben in ons lichaam. 

Fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels worden afgebroken in de dikke darm door bacteriën. Fermenteerbare vezels zorgen voor een goede stoelgang, doordat ze de massa in de darmen soepel houden. Het onverteerbare zetmeel in een banaan is een voorbeeld van een fermenteerbare vezel.

Niet-fermenteerbare vezels

Niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken in het lichaam. Ze vergroten het volume van de darminhoud omdat ze veel vocht vasthouden in de dikke darm. Ook dit heeft een positief effect op de stoelgang. Bronnen van niet-fermenteerbare vezels zijn volkoren graanproducten, noten en pinda’s. 

Conclusie

Bananen zijn rijk aan fermenteerbare vezels en kunnen juist obstipatie helpen voorkomen: de werking is dus niet stoppend. Vezels kunnen juist zorgen voor een betere stoelgang. Dit zijn niet alleen de vezels uit bananen maar ook uit andere soorten fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten. Indien je regelmatig last hebt van obstipatie of diarree kan het een idee zijn om naar je vezelinname te kijken. Het is aanbevolen om 30-40 gram vezels per dag binnen te krijgen. 

Eet dus gerust een banaantje!

Bron: Voedingscentrum