Nadelige effecten

Rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen: een aantal voorbeelden van nadelige effecten die je kunt ervaren door een te hoge inname van cafeïne. Daarnaast kan een teveel aan cafeïne vlak voor het slapen gaan leiden tot een verslechterde slaap. Stoppen met cafeïne is ook niet altijd een pretje. Je kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen. Dit effect kan een week aanhouden.

Wat is te veel cafeïne?

Hoeveel cafeïne je kunt gebruiken zonder klachten te ervaren, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Het Voedingscentrum geeft aan dat een Nederlandse man 600 mg cafeïne binnen kan krijgen per dag en een vrouw 500 mg. Houd er wel rekening mee dat 100 mg cafeïne voor het slapengaan de slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen krijgen.

Hoe veel kan ik drinken?

Koffie bevat ongeveer 85 mg cafeïne per kopje, al varieert de sterkte per soort koffie. Energiedrank bevat 80 mg per blikje. Groene of zwarte thee bevat 30 mg cafeïne, een glas cola 18 mg en een beker chocolademelk 4 mg. Een pure chocoladereep bevat 30 mg cafeïne per 75 gram en 15 mg voor melkchocolade.

Het algemene advies is daarom om niet meer dan 4-6 kopjes koffie per dag te drinken. Wissel cafeïnehoudende dranken af met water, of kruidenthee.