We leven in een tijd waarin we op ieder moment van de dag in contact kunnen staan met elkaar en het allerlaatste nieuws kunnen volgen. En dat doen we dan ook graag, heel graag. Met als gevolg dat we constant op onze telefoon zitten en bij elke notificatie of binnengekomen e-mail deze er meteen bij pakken om te kijken wat er aan de hand is. In het Engels hebben ze hier al een mooie term voor: FOMO, Fear Of Missing Out. Oftewel de angst om iets te missen. En we pakken de telefoon er niet alleen uit ‘FOMO’ bij, maar ook om alle loze momenten van onze dag op te vullen. Even wachten bij de kassa? Snel nog even een berichtje typen. Wachten op een afspraak? Mooie tijd om nog even mails checken. Zo vullen we alle momenten in onze dag op waarop we onze brein even rust hadden kunnen geven van alle prikkels of even lekker hadden kunnen dagdromen of nadenken. 

Digitale media is afleidend en heeft gevolgen
Digitale media werkt erg afleidend. Meer en meer wordt bekend dat het voortdurend heen en weer schakelen tussen activiteiten invloed heeft op je concentratievermogen, je focus en aandachtsspanne, een verhoogd stressniveau geeft en tot verminderde creativiteit leidt. Hoe graag we het ook willen, multi-tasken is iets waar ons brein niet voor is gemaakt. Bij elke afleiding heb je weer tijd nodig om je op je taak te focussen waardoor het je al snel 3x zo veel tijd kost om een taak af te maken. Voor een goed concentratievermogen en creativiteit heb je rust nodig en geen afleiding, dit geldt voor jong en oud. Wanneer je je steeds af laat leiden door je telefoon sta je dit in de weg.

Een digitale break is zo gek nog niet
Wanneer was de laatste keer dat jij eens een paar uur ongestoord hebt kunnen werken, gezellig samen hebt gegeten zonder onderbreking of een avond zonder beeldscherm hebt doorgebracht? Voor de meeste van ons zal dat op sommige vlakken al een tijd geleden zijn. En dat terwijl het juist harstikke goed is voor je concentratie, rust en sociale leven. Want zeg nou zelf, is het niet vervelend als je gesprekspartner meer oog heeft voor de telefoon dan voor jou?

Hoe pak je een digitale detox aan?
Eigenlijk is een digitale detox niets meer dan minder tijd doorbrengen op je telefoon. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken, zo kun je bepaalde momenten zonder telefoon doorbrengen of een aantal uur zonder, apps verwijderen enzovoort.

  • Ga een gesprek aan zonder telefoon in je hand. Hierdoor wordt de kans al kleiner dat je er onbewust op gaat kijken. Bewaar deze in je tas, jaszak of broekzak. Kan dat niet? Maak er dan een bewuste inspanning van om je tijdens het gesprek op je gesprekspartner te focussen en niet op je telefoon te kijken.
  • Zet de notificaties en pushberichten van je apps uit. Laat je telefoon op de stille stand staan, zo word je ook niet afgeleid.
  • Zou je ook zonder bepaalde social media kunnen? Is het echt nodig om alles te volgen? Experimenteer hier eens mee door bepaalde apps te verwijderen en te kijken of je ze na een week nog mist of niet.
  • Wil je een paar uur ongestoord werken? Zet je telefoon op stil en laat deze niet naast je op het bureau liggen maar berg het op in een kast of plek waar je niet zo maar bij kan. Vergeet dan ook niet om je e-mailnotificaties op de computer even uit te schakelen.
  • Leg je telefoon sowieso eens wat vaker en verder weg, wanneer je deze binnen handbereik hebt maak je het jezelf te gemakkelijk om je af te laten leiden.
  • Spreek eens met je collega’s af om te gaan lunchen zonder telefoon, of maak de afspraak met je gezin om tijdens de avondmaaltijd geen telefoons op tafel te hebben.
  • Je kunt ook samen met je vrienden of partner een telefoonloze avond hebben. Je zult merken dat je veel meer contact hebt met elkaar nu iedereen niet afgeleid wordt door hun telefoon.
  • Maak je slaapkamer telefoonvrij. Koop een wekker als je je telefoon als wekker gebruikt en laat de telefoon buiten de slaapkamer liggen. Zo word je in de avond en ochtend niet verleidt om social media te gaan bekijken.
  • Ben je toe aan meer uitdaging? Las dan eens een digitaalvrij weekend in, lees weer eens ouderwets de krant, doe spelletjes met de kinderen, ga lekker uit eten, hou eens een goed gesprek met je partner of pak een oude (of nieuwe) hobby op.
  • En als je toe bent aan een hele grote uitdaging dan is een digitaalvrije vakantie misschien iets voor jou!

Bron:
Nos.nl