Het effect

Het stofje flavonoïden, wat onder andere in de theeplant zit, helpt bij het verlagen van je bloeddruk en verkleint daarmee ook de kans op hart- en vaatziekte. Daarnaast is er een grote bewijskracht dat 3 koppen groene thee het LDL-cholesterol (‘slechte cholesterol’) verlaagt en daarmee de kans op een beroerte verkleint.

Betekent dit dat thee als medicijn ingezet kan worden? Nee. Uit onderzoek blijkt dat je bloeddruk met enkele punten daalt en niet hét verschilt maakt. Het kan geen medicijn vervangen, maar levert wel een (extra) bijdrage wat nét het verschil kan maken.

 

 

101 soorten thee

Er zijn vele soorten thee verkrijgbaar tegenwoordig, maar niet alle soorten thee hebben dit effect. Dit komt doordat niet alle thee wordt gemaakt met de bladeren van de ‘theeplant’ Cameliia sinensi. Hierbij kan je denken aan thee getrokken uit munt en gember of kruidenthee als rooibosthee of kamillethee. 
Welke dan wel? Zwarte thee als earl greay, ceylong en Engelse melange of groene thee met of zonder toevoegingen als fruitsmaken.

Let op: thee gemaakt van zoethout of sterrenmunt kan zelfs de bloeddruk verhogen en is af te raden als je al een verhoogde bloeddruk hebt.

 

Volop theeleuten

Ongeacht of het zwarte, groene of kruidenthee is, past het binnen een gezonde voeding. Thee helpt je om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen en het bevat geen calorieën, mits je geen suiker toevoegt. Er is geen maximum advies voor thee, maar zorg dat je blijft variëren met verschillende soorten thee en dranken. Wissel thee elke dag af met water, 500 ml zuivel en in mate koffie. 

 

Bron: www.voedingscentrum.nl