Energiebehoefte
De totale energiebehoefte over de gehele dag wordt bepaald door drie componenten: het rustmetabolisme, energie voor voedselverwerking en de fysieke activiteit.

Rustmetabolisme
Het rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor het onderhouden van het lichaam. Als je afvalt, betekent dat dat je steeds minder moet eten om op gewicht te blijven. Hoe kleiner je lichaam, hoe minder energie je nodig hebt. De grootste daling van de energiebehoefte komt doordat diegene na het gewichtsverlies simpelweg minder energie nodig heeft.

Voedselverwerking
Na het nuttigen van een maaltijd is de stofwisseling tijdelijk verhoogd. De afbraak van voedingsstoffen kost energie. Als je minder eet, heeft je lichaam hiervoor minder energie nodig.

Fysieke activiteit
Als je te weinig eet voor je gaat sporten, heb je misschien te weinig energie om hoog intensief te trainen en verbruik je zo minder calorieën.

Conclusie
De energiebehoefte kan inderdaad wat afnemen als je afvalt. Niet omdat je stofwisseling geremd wordt, maar vooral omdat je lichter wordt en hierdoor minder energie nodig hebt. Probeer volop in beweging te blijven, doe krachttraining om spiermassa op te bouwen en blijf regelmatig eten. Probeer op een manier af te vallen die jij kan volhouden voor een duurzaam resultaat.