Maak ook tijdens de vakantie bewuste keuzes
Het is zo heerlijk om tijdens je vakantie even de boel de boel te laten en onbezonnen te genieten. Alles mag en niets moet. Waar we ons thuis vaak nog afremmen als het gaat om wat en hoeveel we eten, laten we op vakantie die teugels ruim vieren. Jezelf toestemming geven om alles te nemen en lekker te mogen genieten leidt er vaak toe dat we dingen nemen waar we misschien niet eens zo’n zin in hebben, maar wel nemen omdat het nu mag en kan (en thuis niet meer). Laat het idee van ‘nu mag het, en thuis niet meer’ eens los en check elke keer even bij jezelf als je iets wilt nemen hoe je je voelt, of je hier echt zin in hebt, of je al genoeg hebt gehad, en hoe lekker het nu nog is. We vinden namelijk niet alles even lekker en je hoeft iets niet te nemen omdat het nu voorhanden is. Je kunt er ook voor kiezen om datgene wat je écht lekker vindt te nemen en iets wat je minder lekker vindt te laten staan. Vind je een kaasplankje bijvoorbeeld heel erg lekker maar een chocolade croissantje wat minder, dan kun je er voor kiezen om dat chocolade croissantje te laten liggen en voor een kaasplankje later op de dag te gaan. Het zien van eten geeft ons vaak een impuls om het ook te willen en te nemen, terwijl je een minuut daarvoor misschien helemaal nog geen trek voelde en er niet naar taalde. Sta ook eens stil bij hoe je je na een maaltijd voelt. Een grote zware, vetrijke maaltijd geeft je vaak een vol, loom en moe gevoel. Wil je je zo voelen of voel je je liever fit en actief? Ditzelfde geldt voor suikerrijke dranken zoals frisdrank en sapjes, en alcohol.

Blijf lekker in beweging
Het kan heel verleidelijk zijn om tijdens je vakantie van de zon en de welverdiende rust te genieten en lekker niets te doen. En dat mag ook zeker, maar even actief zijn kan je ook energie en een oppepper geven. Ga lekker een uurtje baantjes trekken in het zwembad, maak in de ochtend of avond een wandeling, onderneem iets actiefs zoals kanoën of maak een mooie fietstocht. Ook aan het water kun je actief blijven door een bal, frisbee of een beach ball set mee te nemen.  

Drie maaltijden per dag houdt snaaitrek op afstand
Ken je dat gevoel? Je hebt later ontbeten en de lunch overgeslagen, maar zo rond 15u krijg je wel trek in iets. Je gaat kijken of er nog iets lekkers is om die trek mee te stillen. Of je houdt het vol tot het avond eten en schept dan 2x op. Klinkt dit bekend? Je lichaam is het ritme van regelmatig eten gedurende de dag gewend. Om de lekkere trek op afstand te houden en om overeten te voorkomen is het verstandig om ook op vakantie regelmatig te eten, houd 3 maaltijden per dag aan en waar nodig tussendoortjes. Ontbijt je later en neem je daardoor geen lunch, dan kun je rond 15u nog iets lichts nemen zoals een klein broodje, een lichte salade of een schaaltje yoghurt met fruit. Voor tussendoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor fruit, zuivel, en klein handje noten of rauwkost.

Wees slim, plan van te voren
Ga je een dag weg om een leuke stad te verkennen of om naar het water te gaan? Koop dan van te voren verstandige snacks, eten en drinken in. Maak een lekkere salade voor de lunch of belegde broodjes. Alles in de koeltas of koelbox en je voorkomt dat je halverwege de dag op zoek gaat naar de patatkraam.

Niet afvallen tijdens de vakantie = oke
Streef er niet naar om ook tijdens je vakantie af te vallen, realistischer is het als je na de vakantie niets bent aangekomen. Je eet- en beweegpatroon ziet er immers anders uit en genieten mag ook.

Bron:
Dieetplaneet.nl