kerst

December bevat maar een aantal feestdagen 

December bevat 4 feestdagen;  Sinterklaas, 2 kerstdagen en oudjaarsdag. Dat valt dus best mee. De verleiding zit dan ook vooral in het meer nemen dan je gewend bent op de dagen die er tussen zitten.  Als je alleen op de feestdagen een uitzondering maakt en de overige dagen je normale voedingspatroon aanhoudt heb je de eerste winst al te pakken.  Waar kun je nu zoal op letten tijdens deze feestdagen?

Werkgerelateerde borrels en brunches
Ook in de week/weken voor de feestdagen is het voor veel mensen al raak op het werk. Werkbrunches, kerstborrels met allerlei lekker versnaperingen en drankjes. Hoe ga je hier mee om?
Heb je een brunch, neem dan onderstaande tips voor de brunch in acht. Zorg dat je niet met ontzettende honger arriveert en neem niet meer dan je normaal zou nemen. Kies voor koffie thee (zonder suiker) en laat sapjes staan. Check bij jezelf ook regelmatig of je nog iets wilt nemen omdat je nog honger hebt, of omdat het lekker is. Wanneer het gezellig is hebben we ook nog wel eens de neiging om door te eten terwijl onze honger allang gestild is. Eet niet meer dan je gewend bent.

Voor een borrel geldt hetzelfde, zorg dat je niet te veel honger of trek hebt. Eet vlak van te voren nog iets zodat je de hapjes die geserveerd worden beter kunt weerstaan en je er niet te veel van neemt om je honger te stillen. Geef de voorkeur aan spa rood of maak van te voren met jezelf een afspraak over het nemen van een drankje.  

Brunch
Ben je al vroeg wakker maar duurt het nog even voordat het brunch tijd is? Neem dan gerust al iets te eten, maar maak de hoeveelheid eventueel wat kleiner dan je gewend bent. Hiermee zorg je er voor dat je niet met ontzettende honger aan je brunch begint wat de kans op overeten vergroot. Probeer de hoeveelheden aan te houden die je normaal ook zou nemen; let op de hoeveelheid beleg die je neemt. Hieronder vind je nog wat tips voor een luxe, maar verantwoorde brunch.

  • Broodjes: Neem eens mini broodjes mee, deze geven je het gevoel dat je meer gegeten hebt omdat je gevoelsmatig iets extra kunt pakken. Geen kleine broodjes? Beleg dan een half of kwart broodje per keer. Je kunt ook toast maken of voor crackers of beschuiten kiezen. Een kerststol is calorierijk door het spijs wat er in zit. 
  • Beleg: Ook van magere vleeswaren kun je een luxe broodje maken; combineer kipfilet eens met cranberrycompote en tuinkers, rosbief met een likje piccalilly en verse peterselie of 20+ kaas met uienmarmalade en sla. Andere soorten jam of andere soorten honing geven ook een luxer gevoel.
  • Eitje: Probeer eens een gepocheerd eitje; lekker op toast met bieslook. Of maak eens roerei met magere of halfvolle melk.
  • Zuivel: In plaats van een glas melk kun je ook een smoothie maken om zo aan je zuivel te komen. Mix yoghurt of karnemelk eens met fruit naar keus, of neem hangop, magere kwark of yoghurt met vers fruit en (luxe) muesli.

Kerstdiner
Heb je in de avond een kerstdiner gepland staan? Dan kun je hier overdag rekening mee houden door je zo veel mogelijk aan je gewone voedingspatroon te houden, en de extraatjes zoals toastjes of hapjes wat in te perken. Ga je later eten dan je normaal gewend bent dan is het helemaal geen gek idee om tussendoor nog iets kleins te eten. Zo zit je niet met honger op je diner te wachten en verklein je de kans op overeten. Het belangrijkste is dit: Geniet van het diner! Stop met eten wanneer je vol zit.  Wil je toch op dingen letten?

  • Neem geen voorgerecht, ook een voorgerecht is vaak al een grote portie.
  • Neem een voorgerecht als hoofdgerecht, of vraag of de hoeveelheid van het hoofdgerecht verkleind kan worden. Geef ook gerust van te voren je dieetwensen door! Eet je bij iemand thuis dan heb je vaak zelf in de hand hoeveel je op kunt scheppen.
  • Wil je heel graag een nagerecht? Vraag dan of een tafelgenoot deze met je wil delen, zo kun je genieten van een paar hapjes zonder dat je te veel neem. 
  • Laat sausjes en dressings apart serveren, zo kun je zelf bepalen of en hoeveel je hier van neemt.
  • Wissel een alcoholisch drankje af met een glas water
  • Let op je portiegrootte, neem niet meer dan je gewend bent. 

Oud&Nieuw
Kies liever voor een lichte avond maaltijd en wissel in de avond een drankje af met een glas water. Wanneer je let op de hoeveelheid hapjes die je neemt en voor de minder calorierijke hapjes kiest, kom je de avond prima door!