Energiebehoefte: de basics
De totale energiebehoefte is afhankelijk van verschillende factoren: het rustmetabolisme en je activiteiten. Daarnaast is voor de vertering van het eten en drinken ook energie nodig.

Het rustmetabolisme heeft in normale situaties het grootste aandeel in het totale energieverbruik: ongeveer 45-70%. Dit is de energie die je nodig hebt voor het onderhouden van je lichaam.

Onder andere lengte, lichaamssamenstelling en geslacht hebben invloed op het rustmetabolisme. Vaak wordt gedacht dat door het ouder worden je verbranding automatisch langzamer gaat werken. Maar zo simpel is het niet.

Lichaamsafbraak
Naarmate je ouder wordt begint je lichaam 'af te bouwen'. Al vanaf je 30e levensjaar verlies je gemiddeld 1% van je spiermassa per jaar. En laat spiermassa nu net een grote invloed hebben op het rustmetabolisme. Bepaalde medicijnen kunnen het proces van spierafbraak versnellen, maar vooral gebrek aan beweging is de grootste oorzaak van dit spierafbraak. Nu heeft verlies van spiermassa meer negatieve gevolgen. Je spierkracht neemt ook af en de kans op vallen wordt groter. Dit kan inactiviteit in de hand helpen, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Door een lagere hoeveelheid spiermassa, wordt je rustmetabolisme lager. Je energiebehoefte neemt af. Als je daarnaast minder gaat bewegen, neemt je energiebehoefte nog verder af. Blijf je dan toch hetzelfde eten als voorheen, dan kom je aan.

Wat kun je doen?
Vooral de afname van spiermassa en een grotere inactiviteit zorgen voor een lagere energiebehoefte. De oplossing is duidelijk: kom in beweging! Spieren zijn sterk afhankelijk van beweging. Als spieren niet worden gebruikt, worden ze snel afgebroken. Krachttraining is effectief in het opbouwen en onderhouden van spiermassa. Bouw het rustig op en zoek een krachtschema dat bij jouw leeftijd en lichaam past.

Bron: [1] Hartman, E. (2006) Mens en voeding. Zesde druk. HB uitgevers, Baarn.