Minimaal 21 dagen
In de jaren ‘50 ontdekte plastische chirurg Maxwell Maltz dat patiënten ongeveer 21 dagen moesten wennen aan hun nieuwe uiterlijk (bijvoorbeeld na een amputatie of een neuscorrectie). Toen hij naar zichzelf keek, kwam hij erachter dat het hem ook ongeveer 21 dagen kostte om een nieuwe gewoonte te creëren.Hij schreef daar later over dat het minimaal 21 dagen duurt voordat je hersenen aan de nieuwe situatie wennen. En daar is waar het fout ging, want iedereen nam dit over maar vergat daarbij dat hij het woordje ‘minimaal’ had gebruikt.

Gemiddeld 66 dagen
Een psycholoog aan de University College London besloot onderzoek te doen naar deze beruchte 21 dagen. 96 vrijwilligers kozen zelf een gewoonte die zij zichzelf wilden aanleren, of het nu ging om ontbijten, elke dag een flesje water drinken of 15 minuten wandelen voor de maaltijd. Gedurende 12 weken werden zij gevolgd en wat blijkt? Gemiddeld duurt het 66 dagen (2 volle maanden) om een gewoonte aan te leren. Het aanleren van een gewoonte (zodat het een automatisme wordt wat geen moeite meer kost) kan 18 dagen, maar ook wel 8 maanden duren! Afhankelijk van de gewoonte die je wilt veranderen, maar ook de omstandigheden, kan het veel langer duren om jezelf iets nieuws aan te leren.

Helemaal niet gek dus als het jou na 21 dagen nog niet gelukt is om een nieuwe gewoonte aan te leren! Belangrijk is dat je doorgaat met het vormen van je nieuwe gewoonte. En, een keertje overslaan blijkt ook niet zo erg te zijn. Het aanleren van een goede gewoonte is een proces, dat gepaard gaat met vallen en opstaan.

Bronnen:
Huffingtonpost.com
Phillippa Lally et al. How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology