Een nieuwe gewoonte kan je heel veel opbrengen. Een goede gezondheid, rust in je hoofd, meer energie, iets kunnen doen wat je altijd al wilde doen enzovoort. Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het belangrijk om een goed plan te maken. Zo maak je de kans op succes vele malen groter. Neem de tijd om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het helpt ook om open te staan voor nieuwe dingen en iets nieuws uit te proberen.

Weet wat voor jou werkt
Is samen bewegen gezelliger en voor jou een stok achter de deur? Neem dan een vriend(in), familielid of iemand uit de buurt mee om samen mee te sporten. Het liefst iemand die net als jij vastbesloten is om door te zetten. Je kunt ook een leuke groepsles opzoeken of je bijvoorbeeld aansluiten bij een wandelclub. Ben jij een uitgesproken avond- of ochtendmens? Dan kan dit ook invloed hebben op de voorkeur van jouw beweegmoment. Ga lekker in de avond aan de slag als je weet dat je dan nog genoeg energie hebt. Of juist andersom als je een ochtendmens bent. Weet wat bij jou past en speel daar op in.

Maak het jezelf gemakkelijk
Wil je meer water drinken? Zorg dan dat er altijd een fles water bij je in de buurt staat, en neem elke keer een slok als je op bent gestaan. Of maak gebruik van een app als reminder. Wil je vaker sporten? Kies dan een sportschool of sportclub uit die bijvoorbeeld dicht in de buurt is van je werk, of een kinderopvang heeft zodat de drempel om te gaan lager wordt. Thuis kun je ook van alles doen, in je eigen tijd en in je eigen omgeving. Er zijn verschillende apps met oefeningen en workouts, ook op YouTube kun je veel leuke workouts vinden waar je geen extra materialen voor hoeft aan te schaffen. Je kunt de ochtend ook beginnen met Nederland in beweging, of loop eens een aantal keer de trap op en af.

Zie jezelf als een klein kind dat iets nieuws leert
Kleine kinderen worden ook gewoontes aangeleerd die ze van nature niet hebben. Zoals een vast ritueel bij het naar bed gaan (tanden poetsen, voorlezen), of een fruithapje in de ochtend. Zie jezelf als een klein kind dat een nieuwe gewoonte leert, ook jij hebt overgangstijd nodig waarin je jezelf soms streng toe moet spreken. Gun jezelf ook de tijd om een nieuwe gewoonte eigen te maken.

Slaap, slaap, slaap
Wanneer je minder slaap krijgt dan je nodig hebt, kan dit leiden tot vermoeidheid. Wanneer je vermoeid bent heb je minder energie en kun je vaak ook minder discipline opbrengen om je doelen na te streven. Dan is de kans groter dat je nee zegt tegen bewegen, of ja zegt tegen bankhangen. Te weinig slaap kan er ook voor zorgen dat je meer zin hebt in eten en zoetigheid. Geef slaap dus prioriteit! Doe bijvoorbeeld na negen uur alle beeldschermen uit, vaak houden we onszelf wakker met tablets en telefoons terwijl we eigenlijk doodmoe zijn. Misschien de eerste gewoonte om mee aan de slag te gaan?

Herken je eigen smoesjes
Ik was moe, het is koud buiten, ik doe het morgen wel... Herken jij jouw eigen uitvluchten? We zijn er heel erg goed in, zodra we even geen zin hebben verzinnen we een excuus waardoor we iets niet hoeven te doen van onszelf. Vraag je de volgende keer eens af of het echt zo is; ben je echt zo moe of heb je alleen even een dipje? Waarom kun je het vandaag niet doen? En als het koud buiten is dan kun je dat best opvangen met een extra laag kleding. Schrijf ook eens de voor- en nadelen op van je nieuwe gewoonte. Noteer eens waarom je iets wilt veranderen, en waarom niet. Wat weegt voor jou zwaarder? Pak dit erbij als je twijfel merkt.

Er is geen perfect moment om te beginnen, begin vandaag!
Wacht niet tot morgen, of na de feestdagen, of na de vakantie, of... er is geen perfect moment om te beginnen, dus waarom niet meteen vandaag?

Maak een plan en houd je voortgang bij
Met een duidelijk plan weet je hoe jij je doel gaat bereiken en kun je ook meteen valkuilen, uitvluchten en moeilijke momenten in kaart brengen. Een plan maakt het concreet en meetbaar. Wat wil je bereiken? Hoe ga je dat doen? Kan iemand jou daar bij helpen, zoals samen sporten of een partner die ook gaat stoppen met roken. Wanneer weet je of je op de goede weg bent? Stel vast hoe vaak je iets wilt doen, wanneer, hoe lang, enzovoort om bij te kunnen houden of je op de goede weg bent.

Onthoud dat hoe vaker je iets doet, hoe meer het een gewoonte wordt en hoe minder energie het je kost om het te doen en hoe meer je het op de automatische piloot kunt doen.

Bron:
Happinez.nl