Groente en fruit
De eetbare vruchten van een plant noemen we fruit. De eetbare delen, zoals de wortel, de steel, het blad, de bloem en het zaad noemen we groente. Sommige vruchten, zoals tomaat, paprika, aubergine en komkommer noemen we ook groente. Groente en fruit bevatten vitamines, mineralen en vezels maar ook spoorelementen en bioactieve stoffen.

Vitamines en mineralen
Vitamines en mineralen zijn stoffen die onmisbaar zijn voor een goede werking van ons lichaam. Een tekort van een bepaalde vitamine of mineraal kan ons ziek maken. Denk hierbij maar eens aan vroeger toen zeelieden scheurbuik kregen omdat ze onvoldoende vitamine C binnenkregen, of bloedarmoede wanneer je onvoldoende ijzer binnen krijgt.
Spoorelementen zijn mineralen waar we maar een heel klein beetje van nodig hebben en bioactieve stoffen zijn stoffen waar we in principe zonder kunnen.
Elke groente en fruitsoort bevat zijn eigen cocktail aan vitamines en mineralen. Daarom is variatie ook zo belangrijk, zo zorg je er voor dat je overal voldoende van binnen krijgt. Zo helpt vitamine C in het voorkomen van bloedend tandvlees (kiwi’s, citrusfruit, aardbeien, spitskool en rode paprika), is foliumzuur belangrijk voor de groei (groente bladgroente, aardbeien en sinaasappels) en zorgt ijzer bijvoorbeeld voor zuurstof transport in ons lichaam (groene groente).

Vezels

Groente en fruit bevatten ook veel vezels. En deze vezels zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen, ze houden vocht vast waardoor de stoelgang soepel verloopt en je niet verstopt raakt (wel voldoende blijven drinken!). Verder verzadigen vezels goed waardoor je sneller en langer vol zit, en zijn ze belangrijk bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het cholesterolgehalte.

Ziektes verminderen door voldoende groente en fruit
Mensen die veel groente en fruit eten hebben vaak minder last van hart- en vaatziekten en zijn minder vatbaar voor bepaalde vormen van kanker. Het waarom is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om een combinatie van verschillende stoffen die in groente en fruit voorkomen die hiervoor zorgen. Het slikken van een vitaminepil kan groente en fruit daarom niet vervangen. Wanneer men in Nederlands elke dag 2 stuks fruit zou eten, dan zouden er bijvoorbeeld al 2000 gevallen van kanker kunnen worden voorkomen.

Bloeddruk verlagen
Je bloeddruk wordt geregeld door een balans van natrium en kalium. Natrium verhoogt de bloeddruk terwijl kalium deze verlaagt. Te lang een verhoogde bloeddruk hebben kan de bloedvaten beschadigen met alle gevolgen van dien. Door meer groente en fruit (kalium) te eten en minder zout (natrium) kun je je bloeddruk verlagen en zo de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Bron:
Voedingscentrum.nl