Te veel zout is ongezond. Himalayazout wordt door fabrikanten en dieetgoeroes aangeprezen als de perfecte vervanger voor keukenzout. Himalayazout zou volgens hen minder natrium bevatten en rijk zijn aan calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink.

Klopt dit?
Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Uit labtesten blijkt namelijk dat de hoeveelheid natrium in Himalayazout en keukenzout nagenoeg hetzelfde zijn. Himalayazout bevat wel meer calcium, magnesium, kalium, zinker en ijzer dan keukenzout. Alleen zijn deze hoeveelheden verwaarloosbaar als je kijkt naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoe je wél minder natrium binnenkrijgt
Himalayazout is niet gezonder dan gewoon keukenzout. Het schadelijke effect van een overschot aan natrium weegt niet op tegen de voordelen van dat kleine beetje extra mineralen.

Het algemene advies is niet meer dan 6 gram zout per dag te nemen, zodat je niet te veel natrium binnenkrijgt. Je kan kiezen voor een natriumarme zout, zoals LoSalt of Jozo Bewust. Koop daarnaast minder vaak bewerkte producten, zoals kant en klare sauzen.

En tot slot: bereid je gerechten met kruiden en specerijen om ze zo heerlijk op smaak te brengen!