Begin weer met het stellen van haalbare doelen
Stel haalbare kleine doelen, deze zijn gemakkelijker te halen. Door met een doel te beginnen dat binnen jouw bereik ligt, geef je jezelf een goede kickstart en het gevoel dat je het kunt. Wil je bijvoorbeeld graag 15 kilo afvallen? Deel dit dan op in stapjes van 2,5 of 5 kg, zo blijft je doel overzichtelijk en verklein je de kans dat je motivatie afneemt. 

Maak duidelijk voor jezelf welke doelen je per week wilt behalen
Door je kortetermijndoelen zwart op wit te zetten, kun je makkelijker nagaan of je op de goede weg bent en je doelen gaat halen aan het eind van de week, of dat je ze bij moet stellen. Wil je bijvoorbeeld graag meer gaan sporten? Schrijf dan per week op wanneer je wat gaat doen. Maak tijd vrij in je agenda. Wil je gezonder gaan eten? Dan kun je als doel hebben dat je deze week geen snacks meer neemt en in plaats daarvan een stuk fruit neemt. Ga aan het eind van de week eens na welke doelen je hebt weten te behalen en stel een plan op voor de volgende week. Er zijn ook Apps die je stimuleren om je doel(en) te behalen. Of als je meer van pen en papier bent, ga dan eens aan de slag met een bullet journal!

Voer regelmatig metingen uit om jezelf te motiveren
Door jezelf regelmatig te meten (bijvoorbeeld je gewicht of je tailleomtrek) kun je in de gaten houden hoe je er voor staat. Het resultaat kan je stimuleren om door te gaan met jouw nieuwe leefstijl. Houd de resultaten wekelijks bij, het liefst op dezelfde dag.

Maak gebruik van geheugensteuntjes
Post-its, een afbeelding op de koelkast, die mooie broek die je graag weer wilt passen, een terugkerend agenda item: je kunt van alles gebruiken als geheugensteun. Deze geheugensteuntjes kunnen helpen om door te zetten in moeilijke momenten, als krachtige herinnering aan jouw voornemens wanneer deze het meeste nodig zijn.

Beloon jezelf als het goed gaat
Is het je gelukt om je eerste doel te halen? Dan mag je jezelf daar best voor belonen, probeer dit alleen niet met eten te doen. Denk liever aan iets als een nieuw kledingstuk, een cd die je al een tijd wilt hebben, een tijdschrift die je normaal niet zo snel koopt of een leuk boek. Een leuke dag of avond uit valt hier ook onder.

Zoek een maatje!
Vind je het moeilijk om het afvallen of het sporten in je eentje te doen? Kijk dan eens om je heen of een collega, vriend(in) of familielid niet hetzelfde doel heeft. Samen met iemand sporten is vaak leuker dan in je eentje en geeft je ook een stok achter de deur waardoor je minder snel afhaakt. Iemand die net als jij af wil vallen kan je veel steun geven wanneer het wat moeilijker gaat.

En bedenk, iedereen onderbreekt wel eens zijn of haar voedingsschema of beweegpatroon. Of dit nu door een vakantie komt, een gezellig avondje uit, een ziekte, blessure, drukte etcetera. Het is een normale gang van zaken, zie het daarom niet als een tegenslag maar pak je gezonde leefstijl weer zo snel mogelijk op. Hoe langer jij jouw nieuwe gewoontes vast kunt houden, des te makkelijker wordt het om deze vol te houden en je doel te bereiken.