Zorgt koffie voor uitdroging?
Het korte antwoord is nee! In een recente studie waarbij het effect van waterconsumptie en koffieconsumptie op de vochtbalans in het lichaam is vergeleken, lieten de onderzoekers zien dat koffie drinken niet tot uitdroging leidt. De hoeveelheid dagelijkse urine nam niet toe. Ook het Voedingscentrum geeft aan dat je koffie mag rekenen tot je dagelijkse vochtinname.

Waar komt deze theorie vandaan?
Cafeïne heeft de eigenschap om de uitscheiding van natrium te bevorderen. Aangezien natrium vocht aantrekt, heeft dit tot gevolg dat er meer urine wordt gevormd en de urineproductie toeneemt.

Een inname van meer dan 300 mg cafeïne zal dan ook een licht vochtafdrijvend effect hebben. Dit effect verschilt tussen mensen die regelmatig cafeïne binnenkrijgen en mensen die nauwelijks cafeïne binnenkrijgen. Er kan namelijk bij regelmatig gebruik een tolerantie worden ontwikkeld tegen het vochtafdrijvende effect van cafeïne.

Cafeïne heeft de eerste uren na inname een vochtafdrijvend effect, maar gedurende de dag wordt dit gecompenseerd door een verminderde vochtafdrijving. Met andere woorden: cafeïne kan er wel voor zorgen dat je éérder naar het toilet moet, maar niet dat de dagelijkse hoeveelheid urine toeneemt. Die kopjes koffie tellen dus gewoon mee!

Bron: Killer, S. C., Blannin, A. K., & Jeukendrup, A. E. (2014). No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: a counterbalanced cross-over study in a free-living population.PloS one, 9(1), e84154.