Misschien heb je wel eens van gazpacho gehoord, heb je het wel eens gegeten of maak je het zelf regelmatig klaar. Gazpacho is een Spaanse soep die gemaakt wordt van oud brood, knoflook, olijfolie, water, azijn, rauwe groente en koud gegeten wordt. Tijdens de zomer is dit heerlijk verfrissend en koel. Naast gazpacho zijn er ook andere koude soepen die je kunt maken. Niet alleen is dit lekker verfrissend maar helpt het je ook nog eens om extra groente te eten. Neem het in een thermosfles mee naar je werk, zo blijft het lekker koud. Eventueel kun je nog een deel invriezen in een ijsblokjesvorm, zodat je soep extra gekoeld blijft.

Verschillende koude soepen
Hieronder vind je nog een aantal ideeën voor een koude soep. Gebruik een blender of een staafmixer om een gladde soep te krijgen. Als de soep te dik is kun je deze aanlengen met wat water. Zet een koude soep na het maken altijd weer even in de koelkast om deze genoeg te laten koelen.

  • Komkommersoep: neem 3 grote komkommers, citroensap naar smaak, 1 el olijfolie, wat verse dille, 500 ml yoghurt en 1-2 eetlepels mierikswortel (uit potje). Blend dit samen tot een mooie gladde soep.
  • Avocado-citroensoep: gebruik het vruchtvlees van 1 avocado, 750 ml afgekoelde bouillon (kip of groente), 60 ml citroensap, 1 theelepel geraspte citroenschil, 250 ml yoghurt en een handvol munt. Doe alles in de blender (op een paar muntblaadjes na voor garnering) en mix tot een mooie gladde soep. Garneer met de munt.
  • Koude yoghurtsoep met verse kruiden: neem 400 ml yoghurt, 1 glas koud water, 2-3 teentjes knoflook, een halve komkommer geraspt, 1 bosje fijngehakte dille, 1 handje fijngehakte muntblaadjes, zout en peper naar smaak. Ter garnering: geroosterd amandelschaafsel, 2 handjes grof gehakte rucola en olijfolie. Klop de yoghurt los met het water. Pers de knoflook uit boven het yoghurtmengsel, voeg zout en peper naar smaak toe. Roer om. Voeg de kruiden en de komkommer toe en roer goed om. Garneer met amandelschaafsel, rucola en olijfolie.
  • Meloen gazpacho met mais en munt: neem 500 gram cantaloupe, 600 gram mais uit blik, een klein handje verse munt, 1 fijngesnipperd sjalotje, 120 ml water, limoensap naar smaak, gedroogde chilipeper en uitgebakken prosciutto of andere italiaanse ham. Houd voor de garnering wat van het sjalotje achter en een paar eetlepels mais. Blend mais, cantaloupe en sjalotje, munt en water samen tot een gladde massa. Breng op smaak met wat gedroogde chilipeper en limoensap. Garneer met gebakken mais, sjalotje en uitgebakken prosciutto.

Bronnen:
www.culy.nl
www.sarahaandekook.nl
www.gezond.be