Bietjes

Bieten zijn knollen met een diepe, donkerrode kleur en groen blad met rode nerf. In de winterperiode vind je verse bieten in de handel zonder loof, in de zomermaanden zijn de bietjes kleiner en bevatten ze nog wel het loof, dit loof kun je trouwens ook eten. Overigens zijn gekookte bietjes het gehele jaar door te verkrijgen. Sinds de 16e eeuw liggen deze rode kanjers, die hun kleur te danken hebben aan de stof betanine, regelmatig op ons bord. Deze stof betanine wordt in de voedselindustrie als E162 gebruikt om producten mee te kleuren.

Hoe bewaar je bieten?
Rauwe bieten moeten stevig aanvoelen wanneer je ze koopt. Ze zijn in ongeveer een week houdbaar in de koelkast (winterbieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele plaats). Zelf gekookt kun je ze 2 dagen in de koelkast bewaren of tot 12 maanden in de vriezer.

Hoe bereid je ze?
Rauwe bieten maak je schoon onder stromend water. Je hoeft de schil voor het koken niet te verwijderen, zo houdt je al het sap in de bieten. Bovendien is de schil na het koken heel erg gemakkelijk te verwijderen. Je kunt de bietjes ook rauw eten, stomen, in de magnetron bereiden, bakken of in de oven roosteren. Natuurlijk kun je de bietjes ook al voorgekookt kopen, dit scheelt al veel in de voorbereiding.

Ideeën
Vaak eten we onze gekookte bietjes warm met aardappels en vlees, maar je kunt veel meer met bietjes!

  • Maak eens een lekkere salade met gekookte aardappels, gekookte bietjes (kant-en-klaar te koop in de supermarkt) wat gemengde sla of witlof, vette vis als forel, makreel of zalm en eventueel een dressing (lekker met wat mierikswortel of rode wijnazijn en mosterd).
  • Op zoek naar iets anders dan bietjes met een uitje erdoor? Probeer dan eens een dressing van een paar eetlepels sinaasappelsap (en eventueel wat sinaasappelrasp) en wat mosterd.
  • Bietjes zijn ook goed te roosteren in de oven. Schil hiervoor de rauwe bietjes, voeg wat kruiden toe zoals tijm of rozemarijn, maar ook komijn smaakt er heerlijk bij. Verpak de bietjes in aluminiumfolie en gaar ze in uur in de oven, op 200 graden.
  • Bietjes smaken ook heerlijk in een curry of verstop ze eens, geraspt, in een cake.


Bronnen:
Groentenenfruit.nl
Voedingscentrum.nl
Wikipedia.nl