Hoe werkt de magnetron
In een magnetron wordt voeding verhit door microgolven. Een onzichtbare elektromagnetische energie zorgt ervoor dat de waterdeeltjes in voedingsmiddelen in beweging komen. Hierbij ontstaat bewegings- en/of wrijvingswarmte. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de rest van de voeding.

Zijn deze microgolven gevaarlijk?
Een magnetron gebruikt straling om de voeding te verhitten. Er zijn verschillende soorten straling. Een atoombom produceert bijvoorbeeld de sterkste straling van 100 miljard gigahertz. Röntgenstraling heeft een sterkte van 10 miljard gigahertz. De sterkte van magnetronstraling is 2,45 gigahertz. Dit is vergelijkbaar met een mobiele telefoon of televisie. Deze lage hoeveelheid straling kan niet veel schade aanbrengen.

Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarden?
Voedingsstoffen gaan snel verloren bij de bereiding, met name door wassen, weken en verhitten. Daarom is het belangrijk om voeding efficiënt te bereiden. Ook bij de verwarming van voeding in de magnetron gaan voedingsstoffen verloren. Echter blijven vitamines en mineralen beter behouden in de magnetron. Dit komt door de korte bereidingstijd in de magnetron.

Conclusie
Het gebruik van een magnetron is volkomen veilig. In vergelijking met koken, blijven voedingswaarden beter behouden door een efficiëntere verhitting.

Tot slot: kies niet te vaak voor kant en klare magnetronmaaltijden. Deze bevatten vaak te veel zout en dat is niet gezond.