Al in 1911 ontdekte onderzoeker Leonard Ayres dat fietsers sneller fietsen wanneer er muziek wordt afgespeeld, dan wanneer het stil is. Sinds die tijd zijn er veel onderzoeken gedaan naar muziek en sporten. Hierdoor is het beter te verklaren hoe muziek lichaam en geest beïnvloedt tijdens het sporten.

Wat doet muziek?
Muziek zorgt voor een fijn gevoel door het stimuleren van de beloningssystemen in de hersenen. Vrolijke of opzwepende muziek veroorzaakt onder andere een hogere productie van dopamine, waardoor je je beter voelt. Daarnaast leidt muziek mensen af van vermoeidheid en pijn, verhoogt het de gemoedstoestand en het uithoudingsvermogen.

Let op je techniek
Muziek luisteren tijdens het sporten heeft niet alleen voordelen. Het kan namelijk je focus weg halen bij een lastige oefening. Hierdoor wordt het risico op blessures hoger. Let er dus op dat je eerst een goede techniek en vorm hebt voordat je met muziek gaat trainen.

Welke muziek werkt het beste?
Bij je muziekkeuze is vooral het aantal beat per minute (bpm) belangrijk. Pas je muziek aan op je training. Voor een warming-up en cardiotraining is 115-125 bpm het beste. Dit zijn veelal pop- en hiphopnummers. Voor kracht- en zware conditietraining kan je juist beter kiezen voor 135-140 bpm, zoals elektromuziek. Ballads hebben over het algemeen een bpm rond de 60 bpm en zijn meer geschikt voor een cooling down.

Bron: Karageorghis, C. I., Jones, L., & Low, D. C. (2006). Relationship between exercise heart rate and music tempo preference. Research Quarterly for Exercise and Sport, 26, 240–250.