Alcoholische en niet-alcoholische leververvetting

Leververvetting komt voor bij mensen die veel alcohol drinken, maar ook bij niet-drinkers. Als iemand weinig tot geen alcohol drinkt, maar wel leververvetting heeft, dan spreken we van niet-alcoholische leververvetting. Naar schatting heeft ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking niet-alcoholische leververvetting. Vooral mensen met obesitas hebben een vergroot risico. Ongeveer 90% van de mensen met obesitas heeft last van niet-alcoholische leververvetting.

 

Volgens het onderzoek

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat ook bij de onderzoeksgroep die obesitas en niet-alcoholische leververvetting had, óók alcohol in het bloed is gevonden. Dit alcohol was niet afkomstig uit voeding of drank, maar werd door het lichaam zelf geproduceerd. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde darmbacteriën hier een grote rol in spelen. Normaal gesproken breken deze darmbacteriën suiker af tot melkzuur, maar bij de onderzoeksgroep met obesitas worden de suikers omgezet tot alcohol. De mensen die veel snelle suikers aten door snoep en frisdrank hadden ook een hoger alcoholpercentage in het bloed. Waarom dit gebeurt is niet duidelijk, maar de impact kan wel heel groot zijn. De lever is eigenlijk doorlopend bezig met het afbreken van alcohol, waardoor de kans op permanente leverproblemen wordt vergroot.

 

Waar kan je zelf op letten?

Het onderzoek is uitgevoerd op een kleine groep mensen met obesitas. De resultaten zijn opvallend, maar hoeven niet meteen voor iedereen te gelden. Desondanks is het, los van het onderzoek, verstandig om snelle suikers uit bijvoorbeeld snoep en frisdrank slechts met mate te nemen. Daarnaast kan je met een gezonde leefstijl het risico op leververvetting verkleinen of zelfs de vervetting laten verdwijnen. Met een gezonde leefstijl verklein je namelijk de meest voorkomende oorzaken van leververvetting.


De meest voorkomende oorzaken van leververvetting:

  • Overgewicht en obesitas. Vooral bij mensen die veel vet rondom hun middel hebben.
  • Diabetes type 2 (suikerziekte).
  • Een combinatie van verhoogde bloeddruk, verhoogd triglyceridengehalte in het bloed, brede tailleomvang, laag HDL-cholesterol (gezonde cholesterol) en/of verhoogde bloedsuikergehalte.
  • Chronisch alcoholgebruik.
 
Bron: www.mlds.nlwww.nrc.nlwww.mlds.nl,www.nature.com