Buiten eten is voor jong en oud een feest; je kunt genieten van het mooie weer, elkaars gezelschap en lekker eten. Ook kun je zo na een werkdag nog op pad om te genieten van het buitenleven. Warm weer zorgt er wel voor dat voedsel sneller bederft waardoor de kans op voedselinfectie toeneemt. Met een paar handige tips kun je dit voorkomen en genieten van je picknick.

Zorg voor voldoende koeling
Bij een oplopende temperatuur vermenigvuldigen bacteriën zich veel sneller. Je eten goed koel houden is dus belangrijk om voedselbederf te voorkomen. Neem daarom je eten mee in een koeltas of koelbox met voldoende koelelementen. Haal de producten pas kort voor vertrek uit de koelkast zodat deze zo lang mogelijk optimaal gekoeld blijven.

Kies voor producten die langer houdbaar zijn buiten de koeling
Denk hierbij aan beleg wat even buiten de koeling kan zoals kaas of ham. Producten als filet americain of paté bederven snel buiten de koelkast en kun je beter niet meenemen. Neem ook geen rauw vlees, vis, kip of eieren mee. Een gekookt eitje is daarentegen weer prima.

Salades en brood
Neem een lekker pasta- of rijstsalade met veel groente mee, of belegde broodjes. Als je brood van te voren gaat beleggen, houd er dan rekening mee dat je beleg niet te veel vocht bevat omdat dit in het brood trekt. Ga je het brood ter plekke beleggen dan kun je natuurlijk wel nattere belegsoorten meenemen. Denk ook eens aan een koude groente quiche, een Spaanse tortilla (ei gerecht) of belegde wraps.

Neem lekker groente en fruit mee
Was groente en fruit thuis alvast. Lekker voor erbij zijn worteltjes, radijsjes, reepjes paprika, tomaatjes enzovoort. Je kunt ook tomaat en komkommer (alvast in plakjes gesneden) meenemen voor op brood. Of maak eens een lekkere salade van tomaat, komkommer en blokjes feta. Neem je een groentesalade mee dan is het vaak lekkerder om de dressing even apart te houden en deze ter plekke te mengen, zo blijft je groente langer fris. Onbewerkt fruit is langer houdbaar buiten de koeling. Voorgesneden fruit kun je het beste gekoeld bewaren.

Dorstlessers
Water is de beste dorstlesser. Neem flessen water mee met schijfjes citroen, limoen of sinaasappel. Eventueel kun je deze ook eerst een paar uur in de vriezer leggen zodat het drinken lekker koud is en je deze ook nog eens als extra koelelement kunt gebruiken. Laat suikerrijke dranken zoals frisdrank en vruchtensappen liever thuis, deze trekken ook nog eens sneller insecten aan.

Voorkom voedselbederf
Eten bederft nu eenmaal veel sneller met warm weer, zorg dat bereid eten goed gaar is als je het meeneemt. Was je handen voordat je gaat eten. Is er geen water in de buurt dan kun je hier een flesje water voor meenemen, een flesje desinfecterende gel of hygiënische doekjes.
Laat bederfelijke producten niet langer dan 1-2 uur ongekoeld buiten staan, berg restjes daarom zo snel mogelijk weer op. Heeft het eten langer dan 2 uur ongekoeld gestaan, gooi het dan weg.

Tip: neem een wespenvanger mee, zo kun je rustig van je eten genieten!

Bron:
Voedingscentrum.nl