Verkeerde manier van wegen
De manier van wegen kan invloed hebben op het uiteindelijke gewicht. Zo moet je nooit verschillende weegschalen met elkaar vergelijken. Zet hem op een vaste plek en laat hem hier staan. Wijziging van plaats en ondergrond hebben namelijk invloed op je weging. Zet je weegschaal bij voorkeur op een harde ondergrond.

Zorg voor dezelfde weegomstandigheden
In de loop van de dag kan je gewicht erg schommelen. Vaak ben je ’s avonds wat zwaarder dan in de ochtend. Weeg jezelf bij voorkeur direct na het opstaan zonder dat je wat gegeten of gedronken hebt.

Vocht
Je vochtbalans kan een grote invloed hebben op je gewicht. Door het eten van een zoutrijke of koolhydraatrijke maaltijd kan je meer vocht vasthouden. Daarnaast hebben hormonen ook invloed op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn bijvoorbeeld iets zwaarder als ze ongesteld zijn, omdat ze dan meer vocht vasthouden.

Maaginhoud
Alles wat je eet, maar nog niet uitgescheiden hebt, draagt bij aan een hoger gewicht. Met een volle maag ben je zwaarder, dan als je weegt op een nuchtere maag. Op het moment dat je een flinke maaltijd hebt gegeten of last hebt van verstopping kan je gewicht ook hoger uitvallen. Heb je last van diarree of overgeven en verlies je veel voeding en vocht, dan zal je weer een stuk lichter zijn.

Focus niet alleen op het gewicht.
Gezonder eten en meer bewegen kan zo veel meer met zich meebrengen dan alleen gewichtsverlies. Misschien voel je je wel fitter, sterker, energieker of is je conditie verbeterd. Stuk voor stuk resultaten die veel belangrijker zijn dan het getal op de weegschaal. Focus dus niet alleen op je gewicht, maar op alle vooruitgang die je maakt.