Sportblessures ontstaan vaak plotseling. Een spier rekt te ver uit, een pees scheurt of een gewricht kantelt. Je verzwikt bijvoorbeeld een enkel tijdens het hardlopen door een ongelijke ondergrond, een tegenstander botst tegen je aan tijdens het voetballen, je verdraait je knie tijdens het skiën; een sportblessures zit in een onverwachte hoek.

Bouw het stap voor stap op
Wanneer je met een sport begint, is het belangrijk om dit geleidelijk op te bouwen. Je lichaam went zo aan de belasting en krijgt voldoende tijd om steeds sterker te worden. Ga je te snel van start dan is de kans groot dat je lichaam niet sterk genoeg is om de belasting op te vangen.

Warm goed op!
Wanneer je spieren goed opgewarmd zijn, zijn ze beter in staat om dat wat je van ze vraagt op te vangen. Even opwarmen verkleint de kans op blessures. Ga je fitnessen, dan kun je denken aan 10 minuten wandelen op de loopband, crosstrainer of 10 minuten fietsen. Ga je hardlopen dan is het goed om eerst te wandelen om je benen op te warmen. Je spieren krijgen zo meer zuurstofrijk bloed en worden soepeler.

Spierversterkende oefeningen helpen
Met spierversterkende oefeningen maak je niet alleen je spieren sterker maar ook je banden en pezen. Hierdoor wordt je hele lichaam sterker. Naarmate je vaker traint, leer je ook beter de signalen van je lichaam kennen en weet je wat wel of niet bij jouw lichaam past. Je kunt oefeningen doen die belangrijk zijn voor jouw sport, bijvoorbeeld de spieren rond het kniegewricht versterken voor voetbal of hardlopen. Belangrijk is dat je een correcte techniek aanhoudt, een verkeerde techniek geeft alleen maar meer blessures.

Draag gepaste bescherming
Het dragen van juiste bescherming zoals een helm tijdens het wielrennen of scheenbeschermers tijdens het voetballen kan heel wat blessures voorkomen!

Cooling down
Na het sporten nog wat rek – en strekoefeningen doen en uitlopen; je lichaam koelt hierdoor geleidelijk af wat de kans op spierpijn en stijfheid verkleint.


Bron:
voorkomblessures.nl