Onderzoek

Dit blijkt uit groot Amerikaans onderzoek onder 1,2 miljoen Amerikanen. Deelnemers werden verdeeld in 2 groepen: sporters en niet-sporters. Drie jaar lang gaven deelnemers aan het eind van de maand aan hoe het gesteld was met hun psychische gezondheid. Denk aan stress, depressieve gevoelens of emotionele problemen. De groep sporters had per maand gemiddeld 43% minder last van psychische klachten dan de groep die niet sportte.

Effecten van sporten

Door te sporten komen er verschillende mechanismes in werking. Zo komt er door te sporten bijvoorbeeld serotonine en noradrenaline vrij. Deze stofjes kalmeren het angstcentrum in je brein. Ook vermindert bewegen de aanmaak van het stresshormoon cortisol en verhoogt het de aanmaak van oxytocine en endorfine. Daarnaast biedt sporten afleiding, zorgt het voor een betere doorbloeding van de spieren en geeft sporten je het gevoel dat je hindernissen kan overwinnen. Bovendien kan een fitter lichaam je meer zelfvertrouwen geven.

Het optimale effect is te behalen door 3 tot 5 keer per week te sporten, 45 minuten per keer. Kies vooral een sport die je leuk vindt. Dan hou je het makkelijker vol om te blijven gaan. 

Bron: S.R. Chekroud e.a., Association between physical exercise and mental health in 12 million individuals in the USA between 2011 and 2015. A cross-sectional study, The Lancet Psychiatry, 2018