Meer groente, minder aardappels
Een goede verhouding voor een lekkere stamppot is 1/3 groente en 2/3 aardappels. Wanneer je dit omrekent naar de aanbevolen hoeveelheden (250 gram groente en 150-250 gram aardappels) dan zie je meteen dat de verhouding van een stamppot niet klopt. Een stamppot bevat vaak minder groente en meer aardappels. Dit pas je gemakkelijk aan door een deel van de aardappels te vervangen door bijvoorbeeld knolselderij, koolraap, pastinaak, wortel, pompoen of bloemkool. Deze groenten zijn namelijk makkelijk te stampen tot een mooie puree.

Zo wordt je stamppot lekker smeuïg
Een goede stamppot valt niet droog uit elkaar wanneer je een hap neemt. Je maakt een stamppot lekker smeuïg door de aardappels en groente te stampen met wat kookvocht, bouillon of melk en eventueel een klontje halvarine. Maak het op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat.

Eens wat anders
Toe aan iets anders? Maak eens een stamppot op basis van zoete aardappel, gebruik kruiden, specerijen en smaakmakers als tijm, kerriepoeder, mosterd, enz. Gebruik ook eens andere groente zoals broccoli, pompoen, bietjes, spinazie, paksoi, kool, bloemkool, gegrilde paprika. Ook zongedroogde tomaatjes, appel, ananas, olijven of rozijnen geven je stamppot een verassende wending.

Mager vlees, vis of vega
Bij een stamppot wordt vaak vet vlees gegeten, zoals een speklap, gehakbal of rookworst. Je maakt je stamppot gezonder door eens te kiezen voor een stukje vis, een mager stuk vlees zoals kip of hamlap, of eens een vegetarisch product te nemen zoals falafel of een groenteburger.