Ontbijt
Je kan in de ochtend al beginnen om je inname op te schroeven. Begin je in de ochtend met een sneetje brood? Gebruik dan fruit als broodbeleg! Banaan, aardbei en appel zijn heerlijk op brood. Fruit is ook lekker door de kwark of yoghurt (met of zonder muesli) en kan prima door de havermoutpap. Denk bijvoorbeeld aan havermout met gebakken appel, rozijnen en kaneel. Ook sommige groenten lenen zich prima voor het ontbijt. Rasp eens wat stukjes wortel met speculaaskruiden door je pap.

Lunch
Ook groente is een prima broodbeleg. Iedereen is bekend met de broodjes gezond. Echter zijn deze vaak wat minder gezond dankzij de vette kaas, vleeswaren en saus. Maar je kan thuis prima een écht broodje gezond maken. Kijk verder dan alleen komkommer en tomaat! Waterkers, paprika, gegrilde groenten en avocado zijn een lekkere afwisseling. Daarnaast kan je ook een omelet maken met veel groenten zoals spinazie of neem een goedgevulde groentesoep.

Avondeten
Je hoeft dus niet die 250 gram groenten op te eten tijdens de warme maaltijd. Toch krijgen de meeste mensen hun groenten voornamelijk binnen tijdens het avondeten. Houd er rekening mee dat sommige groente tijdens de bereiding slinkt, zoals spinazie. Ook tijdens het snijden kan er veel verloren gaan. Overschat je inname dus niet en koop gerust wat extra in. Vervang je gebruikelijke toetje van kant-en-klare vruchtenyoghurt door gewone yoghurt met vers fruit. Op die manier heb je weer een portie fruit binnen.

Tussendoor
Groenten en fruit zijn uitermate geschikt als tussendoortje. Neem volop snackgroenten als snoepkomkommer, cherrytomaatjes en paprika. Je kan het altijd extra op smaak brengen met een dip, zoals een yoghurtdip of houmous. Fruit is lekker uit het vuistje maar je kan ze ook kort invriezen en als ijsje nemen of er spiesjes van maken.

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos. Dus op naar je groenteboer!

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1523667/nederlanders-eten-vooral-thuis-fors-minder-groenten-en-fruit