Het slikken van voedingssupplementen
Als je de drogist binnenloopt zie je tientallen verschillende voedingssupplementen. Ze zijn er in de vorm van pillen, druppels, drankjes, poeder of capsules. Voedingssupplementen bevatten vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen kunnen net als vitamines en mineralen je gezondheid bevorderen, maar voor deze stoffen zijn geen aanbevolen hoeveelheid vastgesteld.
In Nederland is het bijna een gewoonte geworden om elke dag een vitaminepil te nemen. We zijn immers opgegroeid met de gedachte dat vitaminen goed voor ons zijn. Dat is ook zo, mits we er niet téveel van binnenkrijgen. Wat je regelmatig ziet is dat in voedingssupplementen veel meer vitaminen en mineralen zitten dan dat dagelijks wordt aanbevolen en dit komt nog bovenop de inname via je voeding.


Gevolgen van te veel vitaminen en mineralen
Een teveel van bepaalde vitaminen of mineralen kan heel schadelijk zijn voor je lichaam, met name bij langdurig gebruik. Voedingssupplementen met hoge doseringen vitaminen en mineralen kunnen het risico op hart- en vaatziekten en kanker vergroten. Dit kan verklaard worden doordat een hoge inname van antioxidanten (vitamine C en E en seleen) het lichaam uit balans brengen, waardoor je immuunsysteem niet meer goed reageert op het bestrijden van kankercellen en andere indringers. Ook kan een te hoge inname van vitamine C het risico op nierstenen verhogen. Let hier goed op, want in voedingssupplementen zit soms wel 10 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C.


Wanneer mag je wel voedingssupplementen nemen?
Het grootste deel van de Nederlanders heeft geen voedingssupplementen nodig, omdat zij al voldoende voedingsstoffen binnen krijgen via hun voeding. Wel zijn er een aantal groepen waarbij wordt aanbevolen om extra te slikken van een bepaalde vitamine. Zo worden baby’s en kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, mannen en vrouwen met een donkere huid en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar aanbevolen om 10 microgram vitamine D te slikken en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar zelfs 20 microgram. Baby’s tot 3 maanden wordt aanbevolen om ze 150 microgram vitamine K te geven. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn tot 10 weken wordt aanbevolen om 400 microgram foliumzuur (vitamine B11) te nemen.
Verder wordt er aan veganisten aangeraden om extra vitamine B12 te slikken. Bij deze groep kunnen tekorten ontstaan doordat er veel voedingsmiddelen worden weggelaten in hun voedingspatroon. Ook voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan, geldt het advies om speciale voedingssupplementen te nemen en bloed te laten controleren op tekorten. Dit komt door een verminderde opname.

Kies jij of je gezinsleden voor een (multi)vitamine? Controleer dan altijd het etiket en gebruik niet meer dan de aanbevolen richtlijn.

Bron: NPO3Voedingscentrum