Bedenk je motivatie
Sta bij jezelf stil waarom je wil minderen of stoppen met alcohol. Schrijf op wat voor jou de voordelen en de nadelen zijn om minder te drinken. Maak een onderscheid tussen voor- en nadelen op de korte en lange termijn. Wat weegt zwaarder?

Krijg inzicht
Houd twee weken jouw alcoholgebruik bij in een dagboekje. Noteer hierbij niet alleen hoeveel je drinkt, maar ook waarom je drinkt. Bijvoorbeeld: ik heb donderdag twee glazen bier gedronken in de avond, om te ontspannen na een zware dag op mijn werk.

Stel een doel
Bepaal voor jezelf hoeveel je wilt gaan drinken. Denk daarbij ook na wat voor jou realistisch is en stel een limiet. Zoek daarnaast een alternatief voor de situaties waarin je drinkt. Denk aan het glaasje alcohol na een zware dag. Wat geeft jou nog meer ontspanning?

Maak het jezelf gemakkelijk
Bereid je voor op moeilijke situaties. Bijvoorbeeld een terrasje pakken met vrienden, die het ongezellig vinden als je niet drinkt. Licht je vrienden in, zodat ze je kunnen steunen. Benoem waarom minder drinken belangrijk voor jou is. Maak een ‘als-dan-plan’. Bijvoorbeeld: “Als ik het eerste uur alleen mineraalwater bestel, dan kan ik het tweede uur een glas wijn bestellen”.

Geniet met mate
Geniet volop van een glas. Drink het niet zomaar leeg, maar focus op de smaak en neem hier de tijd voor. Zo drink je minder snel te veel.