Groente, lekker en veelzijdig
Stevige groente als paprika, aubergine, courgette, ui, champignons en mais doen het prima op de barbecue. Hier kun je bijvoorbeeld spiesjes van maken. Groente als broccoli of groene asperges zijn wat minder geschikt om zo op de barbecue te leggen maar kunnen wel lekker zijn in een pakketje. Wissel verschillende soorten groente met elkaar  af op spiesjes, marineer ze of bestrijk ze met kruidenolie. Houd er rekening mee dat groente geen vet afgeeft zoals vlees en daardoor gemakkelijker aan het rooster vast blijft plakken, snel uitdroogt door de hitte of nog erger, verbrandt. Vet het rooster daarom regelmatig in (doe dit met een stuk keukenpapier gedrenkt in olie), of kwast de groente met wat olie of marinade in tijdens het grillen.

Maïskolf op de barbecue
Een maïskolf kun je gemakkelijk bereiden op een barbecue. Is de maiskolf nog niet gaar dan kun je deze met wat boter of olie, zout en peper in een stuk aluminiumfolie wikkelen en in 15 – 20 minuten gaar roosteren. Wanneer de maïskolf al is voorgegaard, dan kun je deze in ca. 10 minuten rondom grillen.

Vleesvervangers; lekker snel klaar
Vleesvervangers zijn vaak al gare producten die alleen nog even opgewarmd moeten worden. Een groenteburger hoeft daarom niet zo lang op de barbecue als een hamburger. Houd hier rekening mee, vleesvervangers kunnen namelijk snel uitdrogen waardoor ze minder lekker worden. Je kunt ze zo op de grill leggen, aan een spiesjes rijgen of er een lekker pakketje van maken met groente en smaakmakers als citroen, knoflook, basilicum, koriander enzovoort.

Lekker, kaas!
Ken je halloumi al? Halloumi is een witte kaas die niet uitloopt wanneer het warm wordt. Je kunt het daarom prima bakken en perfect gebruiken voor op de barbecue. Maak er lekker spiesjes van door blokjes halloumi af te wissel en met cherrytomaatjes, champignons of courgette. Ook lekker met wat kruiden als rozemarijn of tijm. Zorg er wel voor dat het rooster goed ingevet is. Je kunt plakken halloumi ook grillen, smeer deze dan in met olie om vastplakken te voorkomen. Je kunt het ook altijd op aluminiumfolie op de barbecue leggen, of er weer een lekkere pakketje van maken.

Eet smakelijk!