Niet waar: Of je de boterhammen nu zo opeet of er een tosti van maakt, beide blijven ze dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten. Een tosti lijkt vetter omdat de vetten uit de kaas door de warmte vrijkomen, maar het toasten van de boterhammen verandert niets aan de voedingsstoffen. Een gezonde tosti kun je maken met twee volkoren boterhammen, een plak (30+) kaas en een plakje ham. Lekker met nog een paar plakjes tomaat, courgette of wat rode ui. 

Bron: Voedingscentrum.nl

Waar of niet waar? Krachttraining is net zo belangrijk als cardio-training

Waar: Bewegen met nadruk op duurinspanning moet worden gecombineerd met krachtinspanning. Dat geeft het meeste rendement. Dat kunt u doen door de ene keer uw uithoudingsvermogen wat meer te trainen (de hartspier), en de andere keer wat meer nadruk te leggen op de skeletspieren. Zo blijft trainen ook lekker afwisselend.

Waar of niet waar: Verse groenten zijn veel gezonder dan diepvriesgroenten en groenten in pot of blik

Niet waar: Diepvriesgroente bevat evenveel vitamines en mineralen als verse groente, en groente uit blik of pot bevat maar ietsje minder vitamines. Dat verschil is te verwaarlozen, vooral omdat bij het bereiden van groente uit blik of pot nauwelijks vitamines meer verloren gaan, zoals bij verse groenten gauw gebeurt, bijvoorbeeld in het kookwater.

Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, is het vooral belangrijk genoeg groente te eten. Dat wil zeggen: zo'n twee ons per dag. Alle soorten verse groente en groente uit diepvries en blik of pot tellen daarbij mee.

Bron: Dietisten Coöperatie Nederland

Waar of niet waar: De maat van het bestek heeft invloed op de hoeveelheid die je eet

Waar: Uit onderzoek blijkt dat hoe groter het bord is, des te meer er wordt gegeten. En dat blijkt zelfs ook voor het bestek te gelden. Met een grotere lepel wordt meer gegeten dan met een kleinere. Volgens dr. Ineke Steenhuis, onderzoeker aan de VU in Amsterdam, wordt de portiegrootte vergeten in de strijd tegen vetzucht. "Mensen letten er tegenwoordig goed op wát ze eten," zegt ze, "maar nauwelijks op hoevéél ze eten." En de porties zijn tegenwoordig vaak groter dan vroeger en vooral: veel groter dan nodig.

Bron: ‘Hap Slik Weg', Brian Wansink, 2006

Waar of niet waar: Light producten zijn altijd goed in een dieet 

Niet waar: Light producten kunnen een dieet ondersteunen, maar dan moet u wel goed op de hoeveelheid calorieën erin letten. Niet alle light-producten zijn energie-arm. ‘Light' betekent alleen dat het product minstens eenderde minder energie bevat dan een vergelijkbaar product dat niet ‘light' is.

Er zijn wel lightproducten die vrijwel geen energie leveren, bijvoorbeeld sommige light frisdranken en suikervrije kauwgom.

Waar of niet waar: Je kunt beter een Snelle Jelle nemen dan een oliebol

Niet waar: Een Snelle Jelle levert meer dan 200 kcal terwijl een oliebol (zonder suiker) 166 kcal is. Een oliebol bevat wel wat meer vetten, maar wanneer deze goed heet gebakken zijn valt het vetgehalte reuze mee!
Ga je zelf oliebollen bakken? Neem dan vloeibare frituurvet of olie, en let er op dat de temperatuur van je bakvet tussen de 150 tot 175°C graden is. Bak ook niet te veel oliebollen in een keer, de temperatuur van het vet daalt dan te snel waardoor de oliebollen niet snel genoeg dichtschroeien en zich volzuigen met vet.

Bron: Voedingscentrum

Waar of niet waar? Groente en fruit kun je met elkaar vervangen

Niet waar: Iedere groente en fruit soort heeft een andere samenstelling als het gaat om vitamines en mineralen. Worteltjes bevatten bijvoorbeeld heel veel vitamine A, maar de meeste fruitsoorten niet. Ook het vezel- of vochtgehalte kunnen behoorlijk verschillen. Je kunt een portie groente daarom niet vervangen door een stuk fruit. Ook is het goed om onderling in de groepen te variëren om zo genoeg van alles binnen te krijgen. Neem liever een banaan en een appel op een dag dan 2x keer een appel en probeer elke dag een andere groente soort bij de warme maaltijd te nemen. Zo zorg je voor lekker veel variatie en krijg je alle belangrijke stoffen binnen!

Bronnen: Gezondheidsnet, Voedingscentrum, Voedingswaardetabel

Waar of niet waar? Magere melk bevat 50% minder vet dan halfvolle melk

Niet waar: Halfvolle melk bevat 1,5 gram vet per 100 gram, terwijl magere melk 0,1 gram vet per 100 gram bevat. Conclusie, magere melk bevat ruim 90% minder vet dan halfvolle melk.
Volle melk bevat 3,5 gram vet. Tussen volle en halfvolle melk zit ook geen 50% verschil. Volle melk bevat dus ruim 2 x zoveel vet als halfvolle melk en 35 x zo veel vet als magere melk.

Bron: Puurgezond.nu

Waar of niet waar? Na een uur stoven is de alcohol uit een stoofpotje verdwenen.

Niet waar: Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is pas ±90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft dus meer alcohol achter.  Na flamberen blijft circa 75% van de alcohol aanwezig in het gerecht. Flamberen is het in brand steken van een van te voren verwarmde sterk alcoholische drank, die over een bereid gerecht wordt gegoten.  Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt kan het alcoholgehalte met circa 10 tot 20% afnemen.

Bron:
Voedingscentrum.nl

Groene thee is gezonder dan ‘gewone’ zwarte thee.

Niet waar. Beide bevatten evenveel antioxidanten. Het enige verschil tussen de twee is de samenstelling in antioxidanten. Vaak worden aan thee ook allerlei gezondheidseffecten toegeschreven, zoals werking tegen kanker door de aanwezige antioxidanten. Tot op heden zijn er alleen geen studies die dit duidelijk aantonen. Thee is wel een goede en lekkere bron van vocht. Blijf het dus vooral drinken!

Bron: voedingscentrum.nl

Waar niet waar? Als er ‘ambachtelijk’ op een product staat betekent dit dat het product niet in een fabriek is gemaakt.

Niet waar. Als er op een verpakking staat dat een voedingsmiddel op een ambachtelijke manier is gemaakt, wordt de indruk gewekt dat het op tradiotinele of unieke manier bereid is door een vakman. Helaas is de  ‘ambachtelijk’ geen beschermde term in de warenwet. Het mag dus overal op gezet worden! Een ‘ambachtelijk’ brood kan dus net zo goed in een fabriek zijn gemaakt. Hetzelfde geld voor ‘vers’, ook deze term is niet beschermd en zegt dus niet per se iets over de ‘versheid’ van een product

Bron: voedingscentrum.nl 

Waar niet waar? Mager gehakt bevat nauwelijks vet.

Niet waar. Ook in mager rundergehakt zit vet, maar wel minder dan in gewone runder (of gemengd) gehakt. De Warenwet heeft bepaald dat er in mager gehakt niet meer dan 15% vet mag zitten, dit is toch nog maximaal 15 gram op 100 gram gehakt. Wil je echt voor mager kiezen dan is tartaar een goede keus.

Bron: voedingscentrum.nl

Waar niet waar? Extra vierge olijfolie is gezonder dan gewone olijfolie

Niet waar. De benaming extra vierge (vergine of virgin) heeft te maken met de kwaliteit van het product,maar de vetten blijven hetzelfde waardoor het niet gezonder is dan gewone olijfolie. Olijfolie mag extra vierge genoemd worden wanneer deze op een koude manier geperst is en minder dan 1% zuur bevat. Gewone olijfolie is vaak het product van een tweede persing, waarbij de pulp van de olijven verhit en gewassen wordt om er meer olie uit te krijgen, deze olie mag net meer dan 1,5% zuur bevatten. Door die verhitting heeft deze olie een lichtere smaak en gebruiken we deze vaker voor het bakken.

Bronnen:
puurgezond.nl, Wikipedia.nl

Waar niet waar? Groente als komkommers en tomaten kun je het beste in de koelkast bewaren

Niet waar: vruchtgroente als komkommer, tomaat, paprika, courgette en aubergine kun je het beste buiten de koelkast op een koele plek bewaren zoals in de keuken, kelder of berging. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast. Koop je een komkommer in folie dan kun je deze het beste erom laten zitten, komkommer in folie is langer te bewaren dan komkommer zonder folie.

Bron: Voedingscentrum.nl

Waar niet waar? Een tosti bevat meer calorieën dan een boterham met kaas en een boterham met ham.

Niet waar: Een tosti lijkt vetter omdat de vetten uit de kaas door de warmte vrijkomen, maar het toasten van de boterhammen verandert niets aan de voedingsstoffen. Een gezonde tosti kun je maken met twee volkoren boterhammen, een plak (30+) kaas en een plakje ham. 

Bron:Voedingscentrum.nl

Waar niet waar? In meergranenbrood zitten meer vezels dan in volkorenbrood

Niet waar:
Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Dit brood kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Volkorenbrood moet met volkorenmeel gemaakt worden, anders mag het geen volkorenbrood heten. In volkorenmeel zitten meer vezels dan in gewoon meel. Vandaar dat volkorenbrood meer vezels bevat dan meergranenbrood!
 

Waar of niet waar: Spinazie mag je niet opnieuw opwarmen.

Niet waar: Spinazie kun je prima opnieuw opwarmen mits je het na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4°C. Spinazie bevat nitraat, een stof die door bacteriën omgezet kan worden in nitriet. Nitriet kan omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen. Hoe warmer de omgeving des te sneller het aantal bacteriën groeit. Bewaar spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast en geeft het niet aan kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.

Bron:Voedingscentrum.nl

Waar of niet waar? Je hebt een product als halvarine of margarine helemaal niet nodig.

Niet waar:
Aan de huidige halvarines en margarines zijn vetoplosbare vitamines toegevoegd, zoals A, D en E.
In Nederland hebben we moeite om uit onze dagelijkse voeding de aanbevolen hoeveelheid vitamine A en D te halen. Neem je iets van halvarine of margarine op je brood, dan weet je dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt. Het is dus belangrijk om je brood te besmeren met halvarine of margarine.

Bron: Voedingscentrum.nl

Waar of niet waar? Tijdens een nachtdienst kun je het beste suikerrijke producten nemen om wakker te blijven.

Niet waar: suiker zorgt juist voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel wat uiteindelijk vermoeidheid tot gevolg heeft. Wil je wakker blijven tijdens jouw nachtdienst dan kun je het beste regelmatig eten, volkoren producten gebruiken voor een stabiele bloedsuikerspiegel en in het eerste deel van je nachtdienst eiwitten nemen om alerter te blijven. Suikerrijke producten als koeken, repen en snoep maken je juist vermoeider.

Bron: Goedenacht. Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid. StAZ.

Waar of niet waar? Groente uit blik en diepvries is even gezond als verse groente.

Waar: Groente uit blik, pot en diepvries bevatten ongeveer evenveel voedingsstoffen als verse groente. Let er wel op dat aan de meeste groente uit blik of pot zout is toegevoegd. Hak heeft een aantal groente in pot waar geen zout aan toegevoegd is, deze zijn voorlopig alleen bij de Albert Heijn te vinden. Groente à la crème is een minder gezonde keus omdat hier extra room en vet aan toegevoegd is.

Bronen: Voedingscentrum, Hak

Waar of niet waar: Om je buikvet weg te krijgen moet je veel buikspieroefeningen doen.

Niet waar: Door buikspieroefeningen train je alleen je buikspieren, omdat dit een relatief kleine spiergroep is verbrand je hier weinig energie mee. Wil je buikvet verbranden dan is het verstandiger om de grote spiergroepen te trainen, deze verbranden zowel tijdens de training als na de training meer energie dan de kleine spiergroepen. Dus hoe meer spiermassa je hebt hoe hoger je verbranding is en hoe meer (buik)vet je zult verbranden, ook in rust. Grote spiergroepen zijn de beenspieren, rugspieren en borstspieren.

Kijk voor oefeningen van de grote spiergroepen op onze website bij kracht oefeningen.

Waar of niet waar: Thee of koffie verkleint de kans op diabetes

Waar: Uit de analyse van een 10-jarig onderzoek hebben epidemiologen van het UMC Utrecht aangetoond dat drie of meer koppen koffie of thee de kans op diabetes type 2 met veertig procent verlaagt. Het beschermende effect wordt niet groter bij meer dan 3 koppen koffie of thee. Welk stofje nu precies de beschermende werking geeft, is nog niet duidelijk. Wel kwam naar voren dat theedrinken samen gaat met een hoge opleiding, meer bewegen, minder alcohol, minder roken en minder overgewicht. Bij koffiedrinkers was dit precies andersom. Zij leven over het algemeen ongezonder.

Bron: UMC Utrecht

Waar of niet waar: Chips bevat een stofje waardoor je ervan blijft eten.

Waar: In chips komt de smaakversterker en -vervormer E621 (MSG = monosodiumglutamate of mononatriumglutamaat) voor, ook wel bekend als Ve-tsin. Dit wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken, maar in onze cultuur ook toegevoegd aan allerlei hartige producten. E621 valt onder de smaakgroep umami. Dit is een zoetachtige smaak naast zoet, bitter, zout en zuur, dat gevormd wordt uit afvalstoffen van suikerproductie. In de natuur komen we MSG tegen in eiwithoudende producten zoals vlees, melk, vis, schimmelkaas, bonen etc.

Uit studie is gebleken dat MSG de voedselkeuze en de eetlust manipuleert. Door dit middel te gebruiken maak je zowel gezond als ongezond voedsel lekkerder. Bovendien eet je er meer van.
Een stofje dat zwaarlijvigheid en vraatzucht kan bevorderen. Dit blijkt ook uit het feit dat laboratoriumratten MSG krijgen als er ratten met overgewicht nodig zijn!

Waar of niet waar: In de winter heb je extra vitamines nodig voor je weerstand!

Niet waar: In de winter is het niet nodig om extra vitamines of voedingssupplementen te nemen om je weerstand te verhogen. Wanneer je gezond eet krijg je alles binnen wat je nodig hebt. Je bouwt je weerstand het hele jaar door op door gezond te leven. Het nemen van vitaminetabletten of supplementen helpen niet om je weerstand te verhogen. Zwangeren, kleine kinderen en ouderen hebben wel baat bij het nemen van extra vitamine D. Dit is niet om de weerstand te verhogen maar omdat zij meer behoefte hebben aan deze specifieke vitamine.

Waar of niet waar: Pindakaas helpt tegen een hartaanval?

Waar: Door vijf keer per week een theelepel pindakaas of een ons pinda's te nemen verkleint de kans op een hartaanval met 44%. Dit kwam naar voren tijdens een groot onderzoek van de Harvard Medical School onder 6000 vrouwen met diabetes. Pinda's verminderen het cholesterolgehalte en de kans op infecties. Niet alles is natuurlijk goed aan pinda's. Ze zijn ook vaak zout of bevatten veel calorieën.

Waar of niet waar: Cafeine vermindert spierpijn

Waar: Dit bericht stond in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Een onderzoek onder 25 mannen toonde aan dat cafeïne de spierpijn in de benen vermindert.

Een uur voor de fietstest kreeg de ene groep cafeïne en de andere een placebo. De groepen gingen twee keer een half uur fietsen. Bij het 2e half uur fietsen kreeg de groep, die eerst het placebo nam, nu cafeine en de andere groep de placebo. De onderzoekers waren niet op de hoogte bij welke fietstest de placebo werd gebruikt of de cafeine.

Getest werd op pijn in de beenspier, de hoeveelheid zuurstofverbruik en de hoogte van de hartslag. Daarnaast was het zo dat de helft van de mannen al frequent koffie dronken (> 400 mg) en de andere helft weinig cafeine(

Bron: IJSNEM

Waar of niet waar: Als ik spinazie eet, krijg ik voldoende ijzer binnen

Niet waar: Popeye werd sterk van spinazie, maar wij helaas niet. Spinazie bevat slechts 3 mg ijzer per 100 gram. Daarbij komt nog eens dat de opname van ijzer in het lichaam afhankelijk is van de bron. IJzer uit dierlijke producten wordt beter opgenomen (25%) dan de opname uit plantaardige producten (1-10%).

Dus als je 200 gram spinazie eet, krijg je 6 mg ijzer binnen waarvan 0,06-0,6 mg wordt opgenomen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer is 9 mg voor mannen en 15 mg voor vrouwen in de leeftijdklasse 22-50 jaar. Dus er is meer nodig dan een portie spinazie!

Producten rijk aan ijzer zijn: rundvlees, varkensvlees, leverproducten (leverworst, kippenlever), lamsgehakt, radijs, raapstelen, snijbiet, veldsla, volkorenbrood en in mindere mate aardappelen. Variatie bijft dus belangrijk in een gezonde voeding!

Daarnaast zijn er ook nog voedingsmiddelen die de opname van ijzer beïnvloeden. Zo zorgen zuivelproducten ervoor dat er minder ijzer wordt opgenomen en vitamine C (bijvoorbeeld in sinaasappelsap) zorgt ervoor dat er meer ijzer wordt opgenomen.

Waar of niet waar: Als de datum die op een pak melk staat is verstreken, kun je de melk nog gewoon drinken.

Waar: Ten minste houdbaar tot (soms ‘THT" of ‘houdbaarheidsdatum') geeft aan tot en met wanneer de producent de kwaliteit van het product garandeert, mits goed bewaard. Dat wil niet zeggen dat het product na die datum niet meer geschikt is voor consumptie. Melk mag na die datum niet meer in een winkel worden verkocht, maar kan nog wel worden geconsumeerd. Een kantine mag die melk bijvoorbeeld nog uitschenken.

Op producten die na de opgedrukte datum echt niet meer mogen worden geconsumeerd staat de vermelding 'te gebruiken tot (en met)' of soms TGT.

Zie ook: http://www.vwa.nl/  zoek op: ‘houdbaarheidsdatum'

Waar of niet waar: Door koken verdwijnen de vitamines uit groente.

Waar! Maar u kunt het verlies van waardevolle stoffen zoveel mogelijk beperken door groente zo kort mogelijk te koken in zo weinig mogelijk water. Verder kunt u groente beter zo snel mogelijk opeten na het bereiden. Tot slot gooit u het kooknat met daarin een deel van de vitamines niet weg: u kunt het gebruiken als basis voor een soep of sausje.

Als u een magnetron heeft, kan het nog beter. Als u daar uw groente in bereidt, heeft u minder water nodig en in een speciaal stoomzakje bijna helemaal geen water. Dan gaan er dus nog minder vitamines verloren in het kookwater.

Waar of niet waar: Met wandelen verbrand ik meer vet dan met joggen.

Niet Waar! Cardiotraining op lage intensiteit (bijv. wandelen) haalt tenslotte relatief meer van de benodigde energie uit de in het lichaam aanwezige vetten. Echter, dit zegt niets over de absolute hoeveelheid vet (in kcal) die tijdens een training wordt verbruikt. In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van het vetverbruik tijdens wandelen en joggen bij verschillende intensiteiten. U ziet hierin dat u met joggen meer vet verbrandt dan met wandelen.

 

Afstand

km

Snelheid

km/u

Duur

min

Totaal

kcal*

Vet

%*

Vet

kcal*

Wandelen

6

6

60

270

60

160

Joggen

6

9

40

450

40

180

* bij benadering

Waar of niet waar: De maat van het bestek heeft invloed op de hoeveelheid die u eet.

Waar! Uit onderzoek blijkt dat hoe groter het bord is, des te meer er wordt gegeten. En dat blijkt zelfs ook voor het bestek te gelden. Met een grotere lepel wordt meer gegeten dan met een kleinere. Volgens dr. Ineke Steenhuis, onderzoeker aan de VU in Amsterdam, wordt de portiegrootte vergeten in de strijd tegen vetzucht. "Mensen letten er tegenwoordig goed op wát ze eten," zegt ze, "maar nauwelijks op hoevéél ze eten." En de porties zijn tegenwoordig vaak groter dan vroeger en vooral: veel groter dan nodig.

Bron: ‘Hap Slik Weg', Brian Wansink, 2006

Waar of niet waar: Hoe bruiner het brood, hoe gezonder.

Niet waar! Donkerbruin brood bevat soms niet eens meer voedingsvezels dan lichtbruin brood. Het kan die kleur hebben gekregen door toevoeging van kleurstof. Meergranenbrood is dus niet zonder meer gezonder dan bruin- of volkorenbrood. Dat komt doordat er geen regels zijn voor het gebruik van het woord ‘meergranen'. Het gebruik van het woord ‘volkoren' is wel vastgelegd. Volkorenbrood moet een bepaald gehalte aan voedingsvezels bevatten. Voedingsvezels zorgen onder meer voor een goede werking van de darmen.

Waar of niet waar: Krachttraining is net zo belangrijk als cardio-training.

Waar! Bewegen met nadruk op duurinspanning moet worden gecombineerd met krachtinspanning. Dat geeft het meeste rendement. Dat kunt u doen door de ene keer uw uithoudings- vermogen wat meer te trainen (de hartspier), en de andere keer wat meer nadruk te leggen op de skeletspieren. Zo blijft trainen ook lekker afwisselend.

Waar of niet waar: Om af te vallen, moet je biologisch eten!

Niet waar! In biologische producten zitten evenveel calorieën als in niet-biologische producten. Ook de voedingswaarden van biologische producten zoals bijvoorbeeld het vitaminegehalte, wijkt niet erg af van die van gewone producten.

Bij biologische producten wordt wel zoveel mogelijk rekening gehouden met mens, dier en milieu. Van bijvoorbeeld een boterham met dik biologische roomboter kunt u dus net zoveel aankomen als van gewone roomboter.

Waar of niet waar: Eet niet voor het slapen gaan, want dan worden de calorieën niet meer verbrand.

Niet waar! Voor het verbruik van de calorieën maakt het niet uit wanneer men iets eet. Wat van belang is, is hoeveel calorieën uw lichaam op een dag nodig heeft. Neemt u meer calorieën dan u verbruikt, dan worden die extra calorieën opgeslagen als vet. Dat is niet afhankelijk van het tijdstip waarop u eet.

Waar of niet waar: Groene thee bevat geen theïne (=cafeïne).

Niet waar! Ook groene thee bevat theïne; gemiddeld 20 tot 35 mg, net als zwarte thee. Wel is het zo dat in thee die veel looizuur bevat, zoals groene thee, het effect van de theïne door het looizuur grotendeels teniet wordt gedaan. Kruidenthee zoals sterrenmunt en kamille bevatten geen theïne, evenmin als rooibosthee.

Waar of niet waar: Bewegen helpt tegen een te hoog cholesterolgehalte.

Waar! Er zijn twee belangrijke soorten cholesterol. Elke dag minimaal een half uur bewegen verhoogt het goede cholesterol (HDL) en zorgt ervoor dat het slechte cholesterol (LDL) wordt afgevoerd. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om gevarieerd te eten en weinig verzadigd vet te gebruiken, dat zit in snacks, koekjes, gebak en chocolade.

Waar of niet waar: Olijfolie bevat minder calorieën dan andere vetten.

Niet waar! Olijfolie bevat evenveel calorieën als andere vetten; ook olijfolie bevat 100% vet. Wel is het zo dat de vetten in olijfolie zogenoemde ‘goede vetten' zijn, namelijk onverzadigde vetten.

Waar of niet waar: Ongezoet vruchtensap is altijd goed.

Niet waar! Een glas ongezoet vruchtensap bevat weliswaar geen toegevoegde suikers, maar wel vruchtensuiker en daardoor levert een glas vruchtensap bijna net zoveel calorieën als een glas frisdrank (ongeveer 75 kcal). U kunt meestal beter kiezen voor water of thee. Een glas vruchtensap kan wel dienen als vervanging van 1 stuk fruit, het bevat meer vitamines dan een glas frisdrank.

Waar of niet waar: Door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen kun je plaatselijk vet afbreken.

Niet waar! Plaatselijk vet afbreken door voedingsmiddelen is niet mogelijk. Vetmassa verminderen kan alleen door minder calorieën in te nemen dan je verbruikt.

Waar of niet waar: Dieet margarine is voor mensen die willen afvallen.

Niet waar! De vermelding "dieet" heeft niets te maken met de hoevéélheid vet, maar met het soort vet. Er zit evenveel vet in dieetmargarine als in de gewone varianten; in allebei 80% vet. In dieethalvarine zit, net als in gewone halvarine, 40% vet. "Dieet" geeft aan dat ten minste de helft van het vet bestaat uit gezond meervoudig onverzadigd vet. Kies dus, als het om afvallen gaat, voor halvarine.

Waar of niet waar: Citroen breekt vet af

Niet waar! De zuren uit fruit zijn helaas niet in staat lichaamsvet af te breken. De enige manier om vet kwijt te raken is minder calorieën innemen dan je verbruikt. Op die manier verdwijnt je lichaamsvet wèl. Beetje bij beetje...