Winterpeen, bospeen, waspeen..wat is het verschil?
Je hebt ze vast wel eens in de winkel zien liggen, van die bossen slanke wortels met het loof er nog aan. Dat zijn bospeentjes. Waspeentjes zijn bospenen die, zoals de naam al doet vermoeden, gewassen zijn en waarvan het loof eraf is gehaald. Een winterpeen is de grote broer van de bospeen, letterlijk, want winterpenen zijn grote dikke wortels. Tegenwoordig zijn er ook andere kleuren wortels te koop in de supermarkten zoals witte, gele of paarse wortels. Leuk voor de afwisseling!

Hoe te bewaren
Winterpenen zijn handig om in huis te hebben, je kunt ze namelijk een paar weken goed houden wanneer je ze bewaart op een koele plaats bij 12-15°C. Ze houden niet zo van de koelkast, daar bederven ze een stuk sneller. Bospenen en waspenen zijn minder lang te bewaren, je kunt ze wel in de koelkast bewaren maar eet ze binnen een week op. Wortels zonder loof zijn trouwens langer houdbaar dan wortels met loof.

Als salade, soep of uit de oven..zo veel mogelijkheden!
Natuurlijk kun je wortels rauw opeten, lekker om tussendoor op te knabbelen met een yoghurt of hummus dip. Zo krijg je meteen een deel van je groente binnen. Daarnaast is er de welbekende stamppot ‘hutspot’, maar je kunt van wortels ook een lekkere salade of soep maken, ze bereiden in de oven en zelfs verwerken in een cake!

Als salade: Van geraspte wortel maak je in een handomdraai een heerlijke salade. Rasp een aantal wortels, en maak eens een dressing van 1 el witte wijnazijn, tl honing, 1 tl vers geraspte gember. Maak de salade af met verse koriander en gehakte pistachenoten. Ook de combinatie, wortel, appel, 1 el citroensap en wat rozijnen maakt een lekkere salade. Of maak het een vleugje oosters door een dressing te maken van 1 el citroensap, 1 tl sesamolie, 1 tl honing. Maak af met 1 el geroosterde sesamzaadjes. Wortel combineert ook goed met andere groente als geraspte rauwe rode kool, geraspte bietjes of met fijn gesneden rauwe Chinese kool.

Als soep: Wortel leent zich uitstekend voor allerlei soorten soep.
Wortelsoep met sinaasappel en gember: Fruit een ui en een stuk gember van 1 cm, geraspt, in een pan. Als je het lekker vindt kun je hier ook een teentje knoflook aan toevoegen. Voeg wortel toe (600 gram) en laat deze 5 minuten mee verwarmen. Voeg 800 ml bouillon (groente of kip) en 200 ml sinaasappelsap (vers geperst of uit pak) toe en laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken totdat de wortel gaar is. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met verse koriander. 
Indiase wortelsoep met kokosmelk: vervang de gember door 1 eetlepel garam masala (Indiase kruidenmix) of kerrie poeder, en het sinaasappelsap door kokosmelk.

Uit de oven (20-30 min op 180°C): Dikke wortels kun je het beste in de lengte in vieren snijden. Leg de wortels in een ovenschaal en besprenkel met wat olie. Schud door elkaar zodat de olie mooi verdeeld is over de wortels. Probeer eens het volgende: bestrooi de wortels met een snuf zout en peper en 1 eetlepel karwijzaad. Je kunt ook 1 el rozemarijn of 1 ½ tl ras el hanout (Marokkaanse kruidenmix), 1 tl kerriepoeder of 1 tl komijnpoeder proberen. Je kunt de wortels ook nog combineren met gesneden ui en hele teentjes knoflook, deze worden lekker zacht in de oven.

Bronnen:
Veggipedia.nl
Kokemetjamie.nl
Leukerecepten.nl