Je beeldscherm
Heb jij een apart beeldscherm of zit je de hele dag naar een laptop scherm te turen? Ideaal gezien staat je scherm in ieder geval 50 cm van je af. Je beeldscherm staat zo voor je dat je recht vooruit kunt kijken, of licht naar beneden in een hoek van 45-40 graden. Moet je meer omhoog kijken, of meer naar beneden, dan kan dit belastend zijn voor je nek. Maak dan gebruik van bijvoorbeeld een laptopverhoger als je merkt dat je te veel naar beneden moet kijken.

Je stoel
Je stoel stel je zo af, dat je benen een hoek van 90 graden maken wanneer je met je voeten op de grond staat als je zit. Zo zorg je er voor dat je benen niet afgekneld worden (stoel te hoog) en je onderrug niet belast wordt (stoel te laag). Draag je de ene dag hakken en de volgende dag platte schoenen? Dan moet je de hoogte van je stoel ook aanpassen. Zorg dat je armsteunen ook daadwerkelijk je armen kunnen ondersteunen. Je rugleuning zet je niet helemaal rechtop, maar een heel klein beetje schuin. In een hoek van 95 tot 105 graden.

Je bureau
Heb je je stoel goed afgesteld dan is je werkblad of bureau aan de beurt. Je werkblad of bureau pas je aan je zithoogte aan, en niet andersom. De beste houding is er een waarbij je je schouders kunt ontspannen en je armen een hoek van 90 graden maken wanneer deze op het blad rusten. Je toetsenbord houd je het beste dicht bij de rand van je werkblad. Is het niet mogelijk om je bureau in hoogte aan te passen en is deze te hoog voor jouw ideale zithoogte, dan kun je ook een voetensteun proberen zodat je je stoel hoger kunt zetten.

Bronnen:
Beterzitten.nl
Ergonomiespecialist.nl
rsi-alert.nl