Voor volwassenen geldt het advies om dagelijks niet meer dan 6 gram zout binnen te krijgen. De gemiddelde man in Nederland eet dagelijks 9,9 gram zout en de vrouwen 7,5 gram. Zo kan je jouw zoutinname verminderen.

Bestudeer het etiket

Soms staat alleen het natriumgehalte op het etiket vermeld. Hierbij moet je dus even rekenen.1 gram natrium staat voor 2,5 gram zout. Het maximum van 6 gram zout per dag staat dus voor 2,4 gram natrium. Stel je neemt een pizza waar 0,5 gram natrium per 100 gram op staat, en de pizza is 500 gram, bevat de pizza dus 6 gram zout (de totale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zout!)

Kies voor minder zoute basisproducten

Ook hierbij is het bestuderen van het etiket belangrijk. Er zijn namelijk veel producten met ‘verborgen’ zout, zoals kaas, vleeswaren, vis en gefermenteerde groenten zoals zuurkool. Zout wordt toegevoegd voor het verlengen van de houdbaarheid van het product of het is nodig bij de bereiding.

Natuurlijk wordt er voor de smaak ook vaak zout aan producten toegevoegd. Denk hierbij aan soepen, pizza’s, kant-en-klaarmaaltijden en sauzen. Maak daarom zoveel mogelijk zelf, wat je op smaak kan brengen met peper en verschillende soorten kruiden.

Minder de zoute extra’s

Vooral hartige snacks zoals chips, zoutjes en gezouten noten zijn erg zout. Bekijk het etiket en zoek een variant met minder zout. Kies bij voorkeur voor ongezouten noten.

Wees creatief met andere smaakmakers!

En natuurlijk kan je zelf stoppen of minderen met het strooien van zout over je eten. Vervang het zout door andere smaakmakers, zoals kruiden en specerijen. Je kan ook kiezen voor Jozo of Lo Salt. Dit zijn zoutmengels waarin het deel van het natrium is vervangen door kalium en magnesium.

Bron:
Voedingscentrum.nl