Vraag 1: Kan je met een gezond BMI ook te veel buikvet hebben?

Ja. Ook met een gezond BMI kan je te veel buikvet hebben. Een teveel aan vet rondom je organen geeft je een hoger risico op ziektes, omdat je organen hun werk niet goed kunnen doen. Een handige manier om je eigen buikvet te meten is door je tailleomvang op te meten!

 

Vraag 2: Wat is een gezonde tailleomvang?

Voor mannen: een gezonde tailleomvang voor mannen is minder dan 94 cm. Bij een tailleomvang tussen de 94-102 cm is het verstandig om je middelomtrek regelmatig te meten en je BMI te checken. Is je omvang groter dan 102 cm, dan is het verstandig om (onder begeleiding) je taille omvang te verlagen.

Voor vrouwen: een gezonde tailleomvang is minder dan 80 cm. Bij een tailleomvang tussen de 80-88 cm is het verstandig om je middelomtrek regelmatig te meten en je BMI te checken. Is je omvang groter dan 88 cm, dan is het verstandig om (onder begeleiding) je taille omvang te verlagen.

 

Vraag 3: Hoeveel beweegrichtlijnen zijn er en kan je ze ook opnoemen?

Er zijn 3 beweegrichtlijnen. 1) Beweeg 150 minuten per week matig intensief. Bijvoorbeeld door stevig te wandelen of fietsen. 2) doe 2x per week spier- en botversterkende activiteiten. 3) doe 2x per week balansoefeningen.

 

Vraag 4: Zijn fruitsuikers gezonder dan normale witte suiker?

Nee. Je lichaam herkent alle soorten suiker als suiker en maakt geen onderscheid of het bijvoorbeeld witte tafelsuiker is of suiker dat van nature aanwezig is in voedingsmiddelen. Het maakt dus geen verschil of je honing, fruit of kristalsuiker gebruikt.

 

Vraag 5: Hoeveel tijd kan je het beste houden tussen koffie en gaan slapen?

Je kan het beste 5-7 uur voor het slapen gaan geen cafeïnerijke producten meer nemen. Cafeïne zorgt ervoor dat je slaapsignaal naar je hersenen kunstmatig wordt gedempt en je minder makkelijk in slaapt valt. Je lichaam heeft 5 tot 7 uur nodig om de concentratie van cafeïne in je lichaam te halveren. Om deze reden is het verstandig ruim voor het slapen gaan geen cafeïnerijke producten meer te nemen.

 

Vraag 6: Is wijn gezonder dan bier?

Nee. Er wordt wel eens gezegd dat er in wijn antioxidanten zitten en daarom gezonder is, maar het positieve effect van wijn op je gezondheid is nooit duidelijk aangetoond. Het negatieve effect van alcohol op je gezondheid daarentegen is wel wetenschappelijk bewezen. Drink daarom liever niet, of met mate.

 

Vraag 7: Welke onderwerpen horen er bij een gezonde leefstijl?

Er zijn 6 onderwerpen die allemaal horen bij een gezonde leefstijl. 1) Voldoende beweging. 2) Niet roken. 3) Matig met alcohol. 4) Gezonde voeding. 5) Voldoende ontspanning. 6) Goed slapen.

 

Hoeveel vragen kon jij goed beantwoorden en waarmee wil jij aan de slag?