De plussen:

  1. Handige bron van eiwitten: Eiwitshakes kunnen handig zijn om je eiwitinname te verhogen, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit hun normale voeding te halen.
  2. Spierherstel en -groei: Eiwitten zijn belangrijk voor spierherstel en -groei na een intensieve training. Een eiwitshake na de training kan helpen bij het herstellen van spierschade en het stimuleren van spiergroei.
  3. Gemakkelijk te eten: Eiwitshakes zijn snel en gemakkelijk te bereiden en te nuttigen, wat ze ideaal maakt voor onderweg, of als makkelijk tussendoortje.
  4. Aanvulling op vegetarisch of veganistisch dieet: Voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten, kunnen eiwitshakes een handige manier zijn om hun eiwitinname te verhogen, omdat het soms moeilijk kan zijn om voldoende eiwitten uit plantaardige voeding te halen.


De minnen:

  1. Geen vervanging voor volwaardige voeding: Hoewel eiwitshakes een handige aanvulling kunnen zijn, mogen ze niet worden beschouwd als vervanging voor volwaardige voeding. Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren en bonen bieden je naast eiwitten immers ook veel andere noodzakelijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels.
  2. Niet nodig voor iedereen: Voor de gemiddelde persoon die regelmatig sport en een gezond , volwaardig eetpatroon heeft, zijn eiwitshakes waarschijnlijk niet nodig. In veel gevallen kan je voldoende eiwit halen uit voeding alleen. Probeer je op je gewicht te letten? Ook een te veel aan eiwit sla je op als lichaamsvet.
  3. teveel eiwit veroorzaakt fysieke ongemakken: Een teken dat je lichaam moeite heeft de overmaat aan eiwitten af te breken is winderigheid. Dit kan aan de ene kant komen door de hoeveelheid lucht die je mee inslikt bij bijvoorbeeld het drinken van een eiwitshake. Maar, ook komen bij de afbraak van eiwitten zwavelverbindingen vrij die voor (sterk geurende) winderigheid kunnen zorgen.
  4. Kwaliteit van eiwitshakes: Niet alle eiwitshakes zijn gelijk gemaakt. Sommige bevatten toegevoegde suikers, kunstmatige kleurstoffen en andere ongewenste ingrediënten. Het is belangrijk om labels te lezen en te kiezen voor hoogwaardige eiwitpoeders met minimale toevoegingen.


Eiwitpoeder kan dus een handige aanvulling zijn op een gezond dieet, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit voeding alleen te halen. Wat is voldoende eiwit dan? Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag eten. Voor iemand van 70 kilogram zou dit dus neerkomen op ongeveer 56 gram eiwit per dag. Voor mensen die regelmatig sporten of fysiek actief zijn, kan de eiwitbehoefte hoger zijn. Het wordt vaak aanbevolen om tussen de 1,2 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren, afhankelijk van de intensiteit en duur van de trainingen.

 

Over het algemeen kunnen we dus zeggen: shake alleen als aanvulling indien nodig!

 

Bron: voedingscentrum.nl