Word je bewust van ingesleten denkpatronen

Gedachten komen op en gaan. Door je hier van bewust te zijn, krijgen je gedachten steeds minder invloed op je. Net als lichamelijke waarnemingen, zoals jeuk of pijn, kun je ook je gedachten observeren. Zo creëer je afstand en kun je naar de situatie kijken zoals die feitelijk is, zonder beïnvloed te worden door oude gedachtepatronen en automatische oordelen. Doe je dit vaker, dan leer je jouw negatieve spiralen herkennen. Een negatieve spiraal is een niet-productief denkpatroon. Het kan zelfs zorgen voor een verhoogd cortisolgehalte (een hormoon dat vrijkomt bij stress), hoge bloeddruk, ontstekingen en hart- en vaatziekten. Stress zorgt namelijk voor een verminderde weerstand. Een positieve insteek zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en jij jouw weerstand verbetert.

 

Een positieve denkwijze is een keus

Vaak laten wij ons leiden door de negativiteit van anderen, onszelf of onze omgeving. Het is dus gemakkelijk om negatief te denken en vaak gaat dit ook onbewust. Positief denken is echter een keus. Je kunt jezelf een andere denkwijze aanleren. Merk je dat je een negatieve gedachte hebt? Zet deze dan om in een positieve gedachte. Begin jij een zin in je hoofd vaak met "ik kan niet.." of "dat lukt mij toch niet"? Zet deze dan om in: "ik kan het wel" en "dat lukt mij wel". Probeer negatieve gedachtes niet te veel toe te staan, maar kijk naar het positieve in iets.

 

Daarnaast kan je met meditatieve aandacht de eerste signalen van je gedachtenspiraal leren herkennen. Zo doe je dat:

  • Heb je een negatieve gedachte? Je hoeft niet te vechten met gedachten, of ze te veroordelen. Je kunt eenvoudig kiezen om gedachten niet te volgen of ze te geloven.
  • Zodra jij je van die negatieve gedachten bewust wordt doe je een stap achteruit, om vanuit de rust prioriteiten te stellen en bewust een beslissing te nemen.
  • Focus je in die tijd op je lichaam en ademhaling en zie dit als een anker, waarnaar je terugkeert op momenten dat die negatieve gedachten opkomen.

 

Focus op wat goed is

Is jouw glas halfvol of halfleeg? Je hebt zelf in de hand of je negatieve of positieve gedachtes toelaat. Kijk niet te veel naar wat niet goed gaat of wat je niet hebt of niet kunt, hiermee ontwikkel je ontevreden gevoelens en focus je te veel op het negatieve. Bekijk situaties ook eens op een positieve manier, elke situatie is zoals hij is met negatieve en positieve kanten. Je hoeft daarnaast ook niet perfect te zijn. Leg jij de lat te hoog? Dan zullen er altijd dingen zijn die niet lukken. Je mag ook fouten maken.

 

Maak je omgeving positief

Wist je dat een positieve houding andere mensen aantrekt en jou kan motiveren? Door een positieve houding kun jij jezelf en anderen stimuleren om bijvoorbeeld te leren, met tegenslag om te gaan, feedback te gebruiken en de samenwerking met elkaar aan te gaan. Omring jezelf ook met mensen met een positieve instelling en zoek positieve situaties op.

 

Lach

Lach! Lach om en naar jezelf, lach om situaties, lach naar anderen. Een glimlach doet je goed voelen en de mensen die naar jou kijken krijgen er ook een positief gevoel van.