Nederland in cijfers editie 2023

Het CBS heeft onlangs 'Nederland in cijfers editie 2023' gepubliceerd. Hierin stellen ze 34 uiteenlopende vragen. Niet alleen over leefstijl, maar ook over waterverbruik en auto's. Een van de vragen die ze stellen is: "Wat houdt mensen tegen om gezonder te eten?" Daaruit kwamen uiteenlopende antwoorden. Deze antwoorden kwamen vaak naar voren:

  • Als men bij andere mensen is
  • Wanneer men zich gestrest voelt
  • Als lekker eten al in huis ligt
  • Bij haast
  • Als men zich alleen voelt

Tot slot gaf 17% ook aan moeite te hebben met gezond eten, omdat ze weinig geld hiervoor hebben.

 

Sociale druk

Herken je dat ook? Je had je voorgenomen om gezond te eten en dan komt je collega langs met een schaal brownies die ze zelf heeft gebakken... of jij er ook een wil? Vaak vinden we het lastig om op zo'n moment 'nee' te zeggen. Dat komt aan de ene kant doordat de lekkere trek toeneemt bij het zien van eten. Aan de andere kant voelt 'nee' zeggen als een afwijzing. Je wil iemand niet kwetsen, of je vindt het onbeleefd om te weigeren. Zeker als iemand zijn best heeft gedaan om iets lekkers te maken! Onder sociale druk zijn we hierdoor sneller geneigd om tóch iets lekkers aan te nemen.

 

Hoe kan je met sociale druk omgaan?

Wil je gezonder leven en vind je dat lastig? Houd het dan niet voor je! Door bijvoorbeeld je collega's vooraf te vertellen dat je minder vaak wil snoepen, kunnen zij hier op inspelen. Je kan ze vragen om je niet actief iets aan te bieden, of vertel dat je in het vervolg een halve portie neemt. Door vóóraf dit al aan te kondigen, stel je hun verwachtingen bij en hoef je niet bang te zijn dat je ze teleurstelt.

Andersom werkt sociale druk ook door. Geef je een feestje? Dat voel jij je misschien wel 'verplicht' om heel veel lekker eten in huis te halen. We hebben allemaal het idee dat het onbeleefd is als we 'te weinig eten in huis hebben'. Trap niet in de valkuil om iedereen te tevreden te willen houden door héél veel verschillende dingen in huis te halen. Het gevolg is dat je na afloop eten over hebt, waardoor je het zelf opeet. Koop slim je boodschappen in! Hoe minder keuze op tafel, hoe minder mensen er ook van nemen. Zet niet alles meteen op tafel, maar serveer het in verschillende rondes. Je helpt zo onbewust je gasten óók om niet te overeten. Kies daarnaast voor lang houdbare producten in dichte verpakkingen. Zo heb je iets achter de hand, maar als je het niet gebruikt tijdens je feestje hoeft het ook niet meteen de week erna op. Denk aan afbakstokbrood en ongezouten noten.

Gezonder eten: je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alléén te doen!

 
Bron: CBS