Nieuwe onderzoeksresultaten

Een body Mass Index, oftewel BMI, tussen de 18,5 en 24,9 wordt gelabeld als ‘gezond gewicht’, een BMI tussen de 25 en 29,9 als ‘overgewicht’ en een BMI boven de 30 als obesitas. Zit je boven de 25, dan wordt er al snel geadviseerd om af te vallen naar een gezond gewicht. Uit een nieuw grootschalig onderzoek blijkt dat deze cijfers en adviezen achterhaald zijn. Volgens het onderzoek bleek dat de mensen met een BMI tussen de 25 en 27,4 een 5% lager risico op overlijden hadden ten opzichte van iemand met een BMI tussen de 22,5 tot 24,9. Een BMI tussen de 27,5 tot 29,9 leek zelfs nog beter en zou 7% lager risico op overlijden hebben. Dit zijn behoorlijk opvallende waardes. Betekent dit nu dat je beter ‘overgewicht’ kan hebben dan een gezond gewicht? Het antwoord is daarop; nee.

De BMI is volgens het onderzoek geen goede indicator voor de inschatting van het sterfterisico. Andere factoren zoals de verdeling van lichaamsvet spelen hier een veel belangrijkere rol in.

 

Waar moet je op letten?

De BMI geeft een indicatie of jouw lengte past bij je gewicht. Het kan een inschatting voor je gezondheid zijn, maar het zegt niets over je lichaamssamenstelling. Heb jij bijvoorbeeld een gezond BMI, maar wel een verhoogde tailleomvang, dan heb jij alsnog een hoger risico op gezondheidsproblemen. Andersom: heb je een BMI boven de 25, maar een hoge spiermassa? Dan is dat niet ongezond. Focus daarom niet alleen op je BMI, maar ook op je tailleomvang. Heb je de mogelijkheid om een lichaamsanalyse te doen op een professionele weegschaal? Pak dan je kans! Die geeft je een goed beeld van jouw lichaamssamenstelling.

 

Je tailleomvang meten

Je taille zit tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je heupen. Om je omvang te meten, neem je een meetlint en meet je het smalste gedeelte van je taille. Dit is meestal boven je navel. Meet met een flexibel meetlint de omvang van je taille door recht op te staan en eerst rustig in en uit te ademen. Dan meet je de omvang van je taille waarbij je het meetlint niet strak mag aantrekken.

Voor mannen is een tailleomvang van minder dan 102 cm een gezonde omvang, voor vrouwen is een tailleomvang van minder dan 88 cm een gezonde omvang.

 

Bron: Wilson, C. (2023). ‘Overweight’ BMI may not be so bad. New Scientist, juli 2023, 18.